Догори
Дати відгук

Найкращі ліки від стресу: радить кардіолог

Чому зебрі не потрібні ані чарчина, ані психолог після зустрічі з хижаком.

2 хв на прочитання08 Лютого 2022, 00:34
Стрес Стрес
Поділитись:

Найкращі ліки від стресу — це не таблетки, не трави й не медитація. Це — спорт та фізичні вправи, говорить лікар-кардіолог Анна Солощенко.

«Що відбувається, коли зебра побачила лева? Правильно, вона дуже лякається, в неї настає сильний стрес. Підвищується серцебиття, тиск, розширюються зіниці, активізується робота певних ділянок головного мозку, інші (які наразі не потрібні щоб врятувати життя) — загальмовуються, відбувається припливає кров до кінцівок. Що робить зебра? Правильно: крутить головою наліво-направо, щоб побачити, куди краще бігти. І дуже швидко біжить. Коли життя врятовано, зебра дуже швидко заспокоюється і не потребує допомоги психолога або келиху шампанського із подругами (віскі із друзями), щоб позбавитися стресу після зустрічі з хижаком. Такий сценарій задумала мудра природа, щоб забезпечити виживання», — розповідає Анна Солощенко.

Вона пояснює, що з цього прикладу ми можемо зробити наступні висновки:

  • стрес має велике значення для виживання
  • стрес має виливатись у фізичне навантаження, щоб не мати віддалених негативних наслідків.

«Що відбувається із сучасними людьми? Ми, на щастя, вже не дуже часто бачимо справжніх левів або розбійників. 

Наші леви стали уявними, живуть часто у нас в головах, в офісах або родинах. Ми щодня бачимо їх, відбувається викид гормонів стресу. Але ми лишаємося нерухомими. Гормони стресу не згорають у фізичному навантаженні, а продовжують циркулювати по нашому тілу, підвищуючи тиск, пульс, гальмуючі щоденні спокійні процеси життєдіяльності та роботи головного мозку», — говорить кардіолог.

Отже, щоб не потрібні були потім таблетки для лікування стресу, тиску, аритмії та депресії, нам потрібні регулярні фізичні навантаження, підкреслює лікар.

«Давати рекомендації уникати стресу я не бачу сенсу. Бо це нереально. Хоча, якщо ваше життя — це суцільні стреси, треба щось змінювати», — радить Анна Солощенко.

Також ми писали про союз трьох для виживання та безпеки: дієтолог розповідає, як захиститися від новин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost