Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Лоза, що дає життя: як українські винороби і садівники створюють нову культуру

Лоза, що дає життя: як українські винороби і садівники створюють нову культуру

Виноградарство та виноробство є одними з пріоритетних напрямів агропромислового комплексу.

2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

 

День виноградарів, виноробів та садівників України відзначається щороку у другу неділю листопада. Свято встановлено Указом Президента України від 22 вересня 2020 року № 409/2020 «Про День виноградаря, винороба та садівника». У 2025 році воно припадає на 9 листопада.

Це день, коли вшановують тисячі фахівців, які працюють на виноградниках, у садах, на переробних підприємствах, у лабораторіях і дегустаційних залах — людей, чия праця формує смак країни.

Виноробство має в Україні давню історію — археологи знаходили сліди винних амфор і пресів ще з часів античних поселень Північного Причорномор’я. У ХІХ столітті розквіт промислового виноробства пов’язаний із розвитком Криму, Бессарабії, Закарпаття та Одещини.

Сьогодні виноградарство та виноробство є одними з пріоритетних напрямів агропромислового комплексу. У країні налічується понад 45 тисяч гектарів виноградників, а продукцію понад 100 виробників експортують до країн ЄС, США, Канади та Японії.

Паралельно розвивається садівництво — Україна входить до числа провідних виробників яблук, ягід і горіхів у Східній Європі. Сучасні господарства використовують технології крапельного зрошення, біозахисту та зберігання продукції з мінімальними втратами.

Війна створила виклики для галузі — частина виноградників опинилася на окупованих територіях, постраждали склади й логістика. Та попри все, галузь не зупинилась: винороби релокувалися, створюють мікровиноробні, відновлюють експорт, організовують онлайн-дегустації.

День виноградарів, виноробів та садівників — це символ незламності українського аграрного духу, поєднання традицій і сучасності, ремесла й науки. Кожна лоза, кожен сад — це жива історія праці, терпіння й любові до своєї землі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Європейський день винного туризму — історія, традиції, маршрути. Фото: Shutterstock
Смак подорожей у келиху: як Європа святкує день винного туризму
2 хв на прочитання15 хвилин тому
Фото ілюстративне
Від форелі на Закарпатті до 2,4 млн товстолоба на Одещині: масштабне зариблення водойм
2 хв на прочитанняВчора
7 листопада: день народження вина «Мерло», історія та святкування
Червоне з характером: коли Мерло займає центр уваги
1 хв на прочитання07 Листопада 2025
Фото ілюстративне
На ринку кукурудзи ціновий стрибок: українські фермери гальмують збирання в очікуванні сухого зерна
2 хв на прочитання05 Листопада 2025
Двоє працівників агрохолдингу загинули на Чернігівщині, наблизившись до нерозірваного російського БпЛА.
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
У Раді зареєстрували законопроєкт про оподаткування новостворених фермерських господарств
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
Від початку війни в Україні з'явилося 70 нових виноробних підприємств
2 хв на прочитання04 Листопада 2025
Президент підписав євроінтеграційний Закон про підтримку аграріїв
1 хв на прочитання03 Листопада 2025