Догори
Дати відгук

Союз трьох для виживання та безпеки: дієтолог розповідає, як захиститися від новин

Стрес мобілізує ресурси тіла.

3 хв на прочитання03 Лютого 2022, 07:34
Стрес Стрес
Поділитись:

Ми можемо як завгодно довго зависати у соцмережах, хапатися за серце, читаючи новини та збирати тривожну валізку, та при цьому не помічати тривожних сигналів нашого тіла: втоми, страху, пригніченості. Про це розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Вона говорить, що «тлом» для цих відчуттів є біохімічні процеси на рівні нейромедіаторів, які утворюються з амінокислот у нашій їжі. Ключовим мінералом для утворення всіх нейромедіаторів є магній, тому лікар радить їсти горіхи — там багато магнію.

Глутамінова кислота захищає мозок від пошкоження аміаком, який може накопичуватися в мозку при активній роботі нон-стоп, а також для синтезу гальмівного нейромедіатора ГАМК (гама аміномасляної кислоти). Глутамінової кислоти багато в нежирному неміцному бульйоні. Курячий бульйон із зеленню — це «детокс» для мозку.

Для балансу роботи нервової системи важливий синтез гальмівних нейромедіаторів — серотоніну і дофаміну. Дофамін потрібний для прийняття рішень, при його дефіциті розвивається агресивність, депресія, розсіяність. На додачу до горіхів вживайте ягоди, вони багаті на вітамін С та біофлавоноїди, вони є посередниками в балансі нейромедіаторів.

Серотонін — нейромедіатор гарного настрою. Щоб він утворився, потрібно, щоб амінокислота триптофан потрапила в мозок, а «провести» її туди може інсулін. Приготуйте собі індичку або курку під кисло-солодким журавлиново-медовим соусом — і норма серотоніну буде забезпечена, запевняє дієтолог.

А де достатньо серотоніну, там достатньо і мелатоніну — гормону хорошого сну. Щоб підсилити його синтез, можна зробити повну темінь у спальні.

Але їжа не замінить рух, наголошує лікар.

«Найкраще, що ви можете зробити для свого тіла, — це порухатись. І саме у момент негативних емоцій чи гніву це робити найефективніше. Бо всякий стрес мобілізує ресурси тіла: судини розширюються, м’язи наповнюються кров’ю, очі краще бачать, мозок активніше працює, тиск, рівень цукру і холестерину підвищуються. Наші пращури в такі моменти вступали в бійку або втікали. В такі моменти не до їжі. Якщо не «випустити пару», запуститься ланцюг реакцій, внаслідок чого пригнічується робота імунної системи, травлення та засвоєння поживних речовин, зростає ризик онкозахорювань, діабету 2 типу, ревматоїдного артриту, панічних атак, депресії, безсоння, швидкого старіння», — розповідає Оксана Скиталінська.

Також вона наголошує на необхідності робити щось приємне на додачу. Наприклад, не нехтувати лазнею чи сауною, записатися на масаж (хоча б спини та комірцевої зони), навчитися медитувати і робити це декілька разів на день, поставивши телефон у режим польоту («світ точно не завалиться»), співати і танцювати — це сприятливо діє на вегетативну нервову систему.

Ці три фактори — харчування, фізична активність та додаткові способи релаксації допоможуть вам досягти безпечного стану тіла, переконана Оксана Скиталінська.

Також ми розповідали, що для профілактики потрібно вживати лише один вітамін — невролог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.