Масляна - чиє це свято, та "з чим його їдять" - традиції та унікальні рецепти святкових страв
Масляна (Колодій) - традиційне українське свято, яке відзначається перед постом.
Масляна (Колодій) - традиційне українське свято, яке відзначається перед постом. Хоча в Україні святкують Масляну віддавна, традиція їсти млинці під час цього свята не є по-справжньому українською.
Українці віддавали перевагу вареникам, які були більш популярною стравою на Масляну. Вареники з сиром, запечені зі сметаною та маслом, були одними з найулюбленіших страв у цей час.
Історично, млинці прийшли на територію України з Росії і стали популярними завдяки російському впливу. Проте вареники залишалися більш популярними серед українців як ритуальна страва.
Святкування Масляної також поширилося на інші країни, де також відзначають це свято. Наприклад, у США, Великій Британії, Канаді та інших країнах також є традиція їсти млинці під час Масляної.
- З’їдаючи перший млинець на Масляну, потрібно пом’янути покійних родичів. Ще краще — віднести його тваринам.
- На Масницю діти свистіли в свистки, виготовлені у формі птахів. Таким чином вони закликали назад перелітних птахів, які полетіли на час зими в теплі краї.
- Солом’яне опудало зими – невід’ємний атрибут Масляної, який встановлювали на жердині і навколо нього протягом тижня проводили всі масові заходи, а в неділю опудало спалювали. Цей ритуал символізував не тільки проводи зими, а й проводився з метою позбавлення від всього непотрібного і поганого.
- Перед заходом сонця в неділю ходили на цвинтар, залишали на могилах родичів млинці і кланялися предкам.
- На Масляну забороняється ткати і прясти. Вважалася, що такими діями можна потривожити душі померлих предків, які на Масляному тижні находяться з нами поруч.
- Масляне багаття – своєрідний поминальний ритуал, який служив свого роду запрошенням душ покійних до вечері.
- Заснути в Прощену неділю обов’язково треба до півночі, тоді вранці завжди будеш легко прокидатися.
- Всю приготовану на свято їжу в неділю треба було доїсти або роздати нужденним.
- Існував звичай, згідно з яким в останній день свята тесть запрошував свого зятя в гості «доїсти барана», тобто покуштувати останній раз м’ясні страви перед початком Великого Посту.
Основною традицією Масляної є спалювання опудала Масляниці, яке символізує прощання з зимою і привітання весни.
Люди також готують різноманітні страви, зокрема млинці, вареники, пироги та інші продукти з борошна та молока, оскільки ці продукти були важливими для харчування перед постом.
Традиційно Масляна триває тиждень, тому свято триватиме до 17 березня. Саме цього тижня, за традицією, на сніданок заведено їсти млинці, сирники, вареники з різними додатками.
Пропонуємо до Вашої уваги рецепти святкових страв:
- Унікальний рецепт сирників з карамелізованим беконом та грушею;
- Бретонські гречані млинці — суперстрава до Масляної;
- Млинці з ріпчастою та зеленою цибулею — швидкий і простий рецепт;
- Сирні млинці за 20 хвилин — надзвичайно смачний і простий сніданок;
- Млинці «Зебра»: простий і оригінальний рецепт;
- Дієтичні млинці на сніданок: смачний рецепт від лікаря;
- Млинці на кефірі з будь-якою ковбасою й зеленою цибулею;
- Пісні ажурні млинці на окропі — рецепт без яєць;
- Панкейки (американські млинці): рецепт без олії;
- Вареники з картоплею на кефірі від шеф-кухаря Євгена Клопотенка;
- Вареники з сирою картоплею та фаршем — простий, але незвичайний рецепт.
Більше новин читайте на GreenPost.