Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Якщо за вихідні втоми тільки побільшало — кава не допоможе: лайфхак від експертів, щоби прокинутися по-справжньому

Якщо за вихідні втоми тільки побільшало — кава не допоможе: лайфхак від експертів, щоби прокинутися по-справжньому

Не обов'язково навіть щоранку вставати та бігти купатись у крижаній купелі.

4 хв на прочитання12 Лютого 2024, 11:23
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Якщо ви не виспалися, не сподівайтеся, що чашка кави цьому зарадить, застерігає Телеграм-канал «Культ сну».

«Сон розрізає дні на рівні відрізки, дає перезавантажитись нервовій системі, почати все з чистого аркуша. Як ми спимо, як почуваємося при пробудженні, приблизно в тому ж настрої і проводимо весь день. Тільки при налагодженому сні ви справді зможете відпочити, освіжитися, зарядитися та перемкнутися. Причому для цього вистачить і однієї ночі! А якщо ви спите погано, то хоч скільки «відпочивай» — усе марно. У підсумку ви дивуєтесь, як так швидко пролетіли вихідні, а відпочити до пуття й не встигли. Навпаки, втоми тільки побільшало!» — розповідають автори.

У повідомленні йдеться, що найфундаментальніша функція сну — усувати втому. Він робить це на біохімічному рівні, фізично виводячи з клітин нуклеозид (аденозин), що стоїть за однією з гальмівних систем у мозку — системою втоми. Причому нічого, крім сну, не здатне вивести його з тіла. Будь-яка наша дія лише накопичує його — якась інтенсивніше, якась менше.

«Все, що може кофеїн — це тимчасово замаскувати втому, створивши ілюзію бадьорості, так само як знеболювальне маскує біль, а не лікує. Кава блокує рецептори аденозину, дозволяючи втомитися до глибшого рівня. Ви вранці не виспалися, встаєте, коли аденозин ще не весь вивівся, п'єте каву — і вуаля, втоми як не було! Але об'єктивно вона нікуди не випаровується. Невиспаність є, невідновленість є, ви просто її не відчуваєте», — пише «Культ сну».

Що менше ми споживаємо кофеїну, то глибший наш сон, ідеться в повідомленні. Адже до функцій сну входить далеко не тільки банальний відпочинок, а й тисячі інших процесів, прихованих від очей, які загалом справляють потужний позитивний ефект на весь організм.

Для повного очищення рецепторів від кофеїну та відновлення чутливості потрібно мінімум кілька днів (період напіввиведення залежить від біохімії тіла та становить 5-8 годин, друга половина об'єму виводиться ще кілька днів). Тільки тоді ви зможете отримати об'єктивну оцінку вашої втоми, а заразом і міцний сон, який цю втому справді зніме, а не просто знеболить.

«Сон є найкращою кавою, яка повністю усуває вашу втому = заряджає батарейку на максимум. Третину добу ми, можна сказати, впиваємося ним. Хтось удосталь, а комусь бракує, через що доводиться вдаватися до дешевих недозамінників», — нагадують автори.

Щоб уникнути перевантаження та тотального виснаження, у нас протягом усього неспання накопичується втома у вигляді аденозину, який потім виводиться під час сну.

«Ніякої халяви, тільки нахабне залізання в недоторканні запаси енергії самого організму, залишені їм на екстрений випадок. Звідси синдром скасування, коли відчувається тотальне безсилля: борги або повертаються, або доведеться зануритися в них, підсівши на кофеїнову голку з кінцями», — застерігає «Культ сну».

Автори наголошують, що організм не може самостійно синтезувати кофеїн. У людей, які тривалий час перебувають у хронічному стресі, рецепторів аденозину стільки ж, скільки у тих, хто споживає каву на постійній основі. Організм збільшує кількість рецепторів за недостатньої чутливості до нього.

«Виникає питання: звідки тіло бере молекули-затички аденозинових рецепторів, подібні до структури кофеїну? Так, нізвідки! Але йому й не треба: він будь-якої миті може просто взяти і відключити їхню чутливість. Просто тому, що так треба.

Просто тому, що наразі є більш нагальні завдання, які треба вирішувати. Стрес точно також дозволяє залізти в недоторканні резерви клітини, бо заради нього вони запасалися. Тому холодний душ, фізичне тренування, сонячне світло (збільшує ранковий кортизол на 50 %!) так потужно підбадьорюють. Ці речі дозволяють миттєво вимкнути чутливість до втоми, як це робить кофеїн», — розповідають автори.

Як аргумент вони наводять дослідження із заголовком «Ходіння сходами бадьорить БІЛЬШЕ, ніж невелика доза кофеїну у молодих жінок на депривації».

«Достатньо створити правильні умови — і потреби у каві не буде. Для цього не обов'язково навіть щоранку вставати та бігти купатись у крижаній купелі.

Найбільша біохімічна лабораторія, як не крути, у нашій голові. Це наш мозок.

І ми можемо будь-якої миті одними нашими думками загнати себе в такий енергодефіцит, у який жодна чашка кави нас не віднесе», — попереджають автори.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.