Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Сон — один із найпотужніших інструментів для здоров'я: 5 міфів, розвінчування яких допоможе виспатись як слід

Сон — один із найпотужніших інструментів для здоров'я: 5 міфів, розвінчування яких допоможе виспатись як слід

Лягай спати, щоб жити довго і щасливо? Насправді не все так просто.

5 хв на прочитання04 Грудня 2023, 22:56
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Вплив сну простежується буквально в усьому: від запобігання розвитку серцево-судинних захворювань та психічних розладів до підтримки оптимальної ваги, гарного настрою та зміцнення імунітету. Лягай спати, щоб жити довго і щасливо, — звучить, звісно, як привабливий і простий секрет збереження здоров'я! Насправді не все так просто. «Здорові люди» розбирають кілька важливих фактів, які слід знати про якісний здоровий сон.

Міф 1. Деяким людям потрібно лише п'ять годин сну

Правда: дійсно, деяким людям достатньо всього 4-5 годин нічного сну, щоб чудово почуватися без шкоди працездатності. Але таких людей лише близько 1 %. І навіть попри відсутність видимих негативних наслідків для здоров'я надто короткий сон вважається розладом.

Переважній більшості людей для оптимального здоров'я та функціонування необхідно 7-8 годин сну.

Хронічний недосип пов'язаний із вищим ризиком ожиріння, розвитку цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, деменції й інших грізних захворювань. Не кажучи вже про банальне зниження настрою та працездатності, які виникають навіть після однієї безсонної ночі. Що довше людина перебуває у стані дефіциту сну, то гірше це позначається на її фізичному та психічному здоров'ї.

Проте дослідження показують, що коли люди, які регулярно недосипали, починають спати рекомендовані 7-8 годин вночі, їхнє самопочуття покращується.

Міф 2. Денний сон може компенсувати пропущений нічний сон

Правда: денний сон не може повністю компенсувати нічний недосип. Та якщо ви не виспалися вночі, кілька десятків хвилин денної дрімоти можуть покращити самопочуття.

Безумовно, денний сон не може забезпечити повний чотириетапний цикл, тому таких переваг, як здатність підвищувати імунітет і відновлювати ресурси організму, особливо чекати не варто.

Ба більше, при хронічних порушеннях сну денна дрімота може мати навіть неприємні наслідки. Наприклад, вона ще більше ускладнить нічне засинання та може остаточно збити ваш циркадний ритм (внутрішній годинник організму, який підказує, коли час спати, і будить, коли настає день).

Міф 3. Пообідній сон корисний здоров'ю дорослої людини

Правда: за всіх очевидних переваг сну для здоров'я людини спати після обіду чи вдень нема необхідності, якщо нічний сон регулярний і повноцінний.

Нові дослідження показують, що післяобідній сон, який перетворився на щоденну звичку, не є нешкідливою для здоров'я серця традицією.

Так, у журналі Американської кардіологічної асоціації «Гіпертонія» було опубліковано результати 11-річного дослідження за участю майже 360 тисяч осіб без серцево-судинних захворювань в анамнезі. Дослідження показало, що люди, які часто сплять удень, мають більший ризик розвитку артеріальної гіпертензії й інсульту.

Безперечно, це не пряма причина. Науковці з'ясували, що серед любителів денного сну більшість — чоловіки зі шкідливими звичками (куріння й алкоголь) і люди, які страждають на безсоння. Самі собою ці чинники згубно впливають на здоров'я і призводять до хвороб серця та судин. Так що, якщо вас тягне подрімати годинку вдень, це привід звернути увагу на свій спосіб життя та покращити нічний сон.

При періодичній денній сонливості рекомендується короткий 30-хвилинний сон та бажано до 15.00, щоб уникнути стану розбитості, а також ризику погіршити вечірнє засинання та сон уночі.

Міф 4. Хропіння — не проблема, якщо дружина (чоловік) не скаржиться

Правда: хропіння є основним симптомом синдрому обструктивного апное сну і виникає через звуження просвіту дихальних шляхів. Повне перекриття просвіту дихальних шляхів призводить до короткочасної зупинки дихання.

Нестача кисню змушує людину прокидатися, іноді кілька разів на годину, ускладнює циркуляцію крові, що призводить до підвищення кров'яного тиску. Це одна з причин, через яку обструктивне апное сну збільшує ризик серцевих захворювань, серцевих нападів, діабету та передчасної смерті.

Треба зауважити, що не всі хропуни страждають синдромом обструктивного апное сну, а частина людей із цим синдромом зовсім не хропуть. Просто майте на увазі: те, що дружина чи чоловік не втекли від вас на диван, не означає, що все гаразд. І особливо наполегливо рекомендуємо звернутися за лікарською консультацією, якщо, крім хропіння, вас турбують сонливість у денний час, ранкові головні болі й артеріальна гіпертензія.

Міф 5. Якщо ви не маєте проблем зі сном, значить, у вас чисте сумління

Правда: необов'язково. Звичайно, можливо, що ви настільки доброчесні, й у вашому житті немає стресу від слова «зовсім», що ви засинаєте, як тільки голова торкається подушки. І якщо ви загалом почуваєтеся відпочилим і бадьорим протягом дня, швидке засинання справді не повинно викликати занепокоєння.

Але також важливо врахувати, що сонливість, котра накочує хвилею, щойно ви лягаєте (чи навіть просто сідаєте), може бути ознакою наявного розладу сну. Можливо, ваш нічний сон не такий якісний і/або тривалий, як це має бути. Якщо ви засинаєте миттєво (у будь-якому місці та будь-коли) і відчуваєте денну сонливість, зокрема на роботі, можливо, вам варто попрацювати над якістю свого нічного сну. Проконсультуйтеся з лікарем.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.