Як знайти зимовий опеньок та не переплутати з отруйним двійником
З настанням морозів грибний сезон не завершується!
Фламуліна (зимовий опеньок)
Грибний сезон в Україні триває навіть взимку завдяки морозостійким видам, як-от фламуліна оксамитоніжкова та глива звичайна. Про це повідомляє Суспільне Вінниця. Фламуліна, яку ще називають "зимовий опеньок", є деревним грибом, що росте великими зрощеними пучками на стовбурах і пеньках листяних дерев, особливо біля води. Ці гриби можна знайти з пізньої осені й до весни, оскільки вони здатні переживати морози: ріст сповільнюється, але плодові тіла не гинуть, а з потеплінням знову активно розвиваються. Фламуліна має яскраво-оранжеву, слизьку шапку та "оксамитову" ніжку, що темніє з віком, і, головне, не має кільця або його залишків. Окрім фламуліни, взимку також збирають гливу звичайну, яка добре переносить заморозки.
Хоча дехто вважає фламуліну безпечною, досвідчені грибники знають, що новачки можуть легко сплутати її з отруйними двійниками. Серед них — Галерина оторочкувата, смертельно отруйний гриб, який, на відміну від фламуліни, росте на хвойних деревах і у молодому віці має помітне мембранне кільце на ніжці, а також білуваті волокна на ній (ніжка фламуліни бархатиста і темна).

Інші двійники — гімнопіли (огнівки), які ростуть на хвойних деревах і можуть бути неїстівними або отруйними, та опеньок сірчано-жовтий несправжній, який відрізняється яскраво-жовтими або сіро-зеленими пластинками під шапочкою (у фламуліни вони світлі).
Для тих, хто збирає дикорослі гриби, критично важливе дотримання правил безпеки. Необхідно збирати лише добре знайомі гриби, а за найменшого сумніву — викинути знахідку. Слід уникати збору занадто молодих чи старих грибів, а також тих, що ростуть поблизу трас, промислових підприємств чи в посушливу погоду, оскільки вони можуть накопичувати токсини. Гриби не можна купувати на стихійних ринках, а сирі гриби заборонено куштувати. Після збору вдома необхідно ще раз ретельно перевірити кошик, а всі сумнівні екземпляри викинути. Готувати гриби слід протягом першої доби, при цьому їх потрібно варити не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Зберігати готові страви з грибами дозволено не більше доби в холодильнику в емальованому посуді.
Більше новин читайте на GreenPost.

