Догори
Дати відгук

Припиніть це робити: 6 звичок, що руйнують здоров’я та забирають життєві сили

Позбудьтеся цих шкідливих звичок - і якість вашого життя відразу зміниться.

3 хв на прочитання17 Листопада 2023, 06:48
 6 звичок що виснажують морально і завдають шкоди здоров’ю 6 звичок що виснажують морально і завдають шкоди здоров’ю
Поділитись:

Є такі звички, що допомагають нам у житті, а є такі, що виснажують морально і завдають шкоди здоров’ю. Кожен день у нас насичений та завантажений якимись справами. Є періоди часу, коли ми почуваємося добре і зовсім не відчуваємо втоми, хоча було вкрай багато роботи. А деколи валимося з ніг навіть після тривалого відпочинку. Якщо ви відчуваєте втому, відсутність енергії та апатію, то значить, є такі звички, що позбавляють вас життєвих сил. Що це за звички – читайте далі.

Чужі правила та поради

У народі побутує таке прислів’я: що одному добре, для іншого – смерть. Це самий влучний вислів про чужі поради. Якщо оточуючі постійно говорять, як і що потрібно робити, то варто задуматися: чи це саме те життя, яке вам потрібне. Так, іноді погляд збоку дуже корисний, коли ми не можемо тверезо оцінити ситуацію, бо емоційно перебуваємо всередині її. Але кожну пораду потрібно сприймати критично, дослухатися до свого внутрішнього відчуття: чи дійсно вона буде корисною саме для вас.

Життя в режимі багатозадачності

Такий спосіб життя дуже виснажує, оскільки ваш мозок починає працювати у посиленому режимі. Наприклад, ви працювали над квартальним звітом, а тут терміновий проєкт чи мама захворіла – і все, голова йде обертом.

В процесі постійних перевантажень ви виснажуєте себе та свій мозок. І в результаті не можете зосередитися, виникають проблеми з пам’яттю, вам потрібно все більше енергії, щоб виконати елементарну задачу.

Тривалі перерви між прийомами їжі

Щоб ми були продуктивними, енергійними та витривалими, нам потрібно належно харчуватися. Наш організм бере запаси енергії з їжі, яку ми споживаємо, це паливо для нього. Якщо ми пропускаємо обід чи вечерю, то стаємо кволими та виснаженими.

Особливо небезпечні великі перерви між їжею тим, хто хоче швидко схуднути. Якщо не дотримуватися правильного режиму харчування, то можна ще й набрати зайвих кілограмів, бо уповільнюється процес обміну речовин, і всі калорії осідають на талії.

Використовування смартфона перед сном

Ця звичка згубно впливає на стан здоров'я. Адже світло, що виходить від екрана смартфона, заважає виробленню мелатоніну – гормону сну. Це може призвести до безсоння, проблем із зором, ожиріння.

Неякісний відпочинок

Недостатній сон призводить до проблем зі здоров’ям, оскільки без якісного сну наш організм виснажується. Можна захворіти на серцево-судинні захворювання, різноманітні запалення, ожиріння та отримати депресію. Через брак якісного відпочинку уповільнюється активність нашого мозку. У такому випадку знижується продуктивність, пригальмовуються інстинкти, що може викликати навіть загрозу для життя.  

Малорухливий спосіб життя

Якщо взяти до прикладу жителів міст, то переважна більшість людей своє життя проводить сидячи. Люди їздять на роботу сидячи в транспорті, працюють в офісах, сидячи за робочим столом, їдять та відпочивають також сидячи. Що дуже негативно впливає на фізичне та емоційне здоров’я, збільшуючи ризик захворювання на рак та діабет. Малорухливий спосіб життя також знижує продуктивність і впливає на зосередженість.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я