Догори
Дати відгук

Низький пульс може свідчити про проблеми зі здоров’ям: розповідає лікар

Низьким пульс вважається, коли частота ударів менше 60 за хвилину. Це буває з різних причин.

2 хв на прочитання10 Листопада 2023, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Пульс — це відображення скорочень серця, які посилають ударну хвилю судин. Що рідше б'ється серце, то нижчий пульс. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Низьким пульс вважається, коли частота ударів менше 60 за хвилину. Це буває з різних причин. Деякі з них:

1) Фізичне навантаження.

Коли людина займається спортом, потреба у кисні зростає, а навантаження на серце збільшується. Адаптуючись, серце починає ефективніше перекачувати кров, тобто досягнення потрібного рівня кисню потрібно менше скорочень. Це поширюється і на стан спокою: серце, що вже звикло, б'ється рідше. Також від фізичних навантажень збільшується обсяг серця, а відтак покращується і його здатність до перекачування крові. В результаті серцю потрібно менше зусиль і самих скорочень. А ще фізичні вправи знижують рівень хронічного стресу та тривожності. Це, своєю чергою, зменшує активність симпатичної нервової системи, яка відповідальна за скорочення серця, і пульс стає нижчим.

2) Вплив антибіотиків.

Існує кілька груп препаратів з різним механізмом дії, які знижують пульс. Ця інформація завжди вказана в інструкції.

3) Низькі температури.

Щоб вижити, організм швидко реагує будь-які зміни довкілля, зокрема і на зниження температури.

4) Нестача кисню.

Гіпоксія активує вагусний нерв, тим самим збільшуючи вироблення ацетилхоліну, який уповільнює частоту серцевих скорочень. Це необхідно, тому що при нестачі кисню тканини й органи недоотримують ще й поживні речовини. Що нижча серцева активність, то менше кисню виводиться з організму: він залишається циркулювати у крові, як і інші необхідні органам речовини.

5) Інфекції.

Вони викликають системну реакцію організму, тобто активацію відразу кількох механізмів боротьби з нею. Зниження пульсу може бути наслідком спроби організму запобігти подальшому розвитку небезпечного для людини стану, так і безпосереднього впливу інфекцій на серце.

6) Токсичні речовини.

Важкі метали, наприклад свинець і ртуть, при постійній взаємодії з ними впливають на роботу серця, вражаючи кардіоміоцити та знижуючи проведення електричного імпульсу. Деякі отрути, наприклад ціанід та інсектициди, також можуть токсично впливати на організм, включаючи серце.

Також часто пульс знижується з віком, але це відбувається не завжди. Таке буває через постійний тиск на серце — наприклад, при гіпертонії, коли збільшується розмір лівого шлуночка, а самі клапани стають менш еластичними. Через це серце скорочується повільніше, що призводить до зниження пульсу.

Також ми писали про «правильний» і «неправильний» пульс: лікарі розповіли, як просто можна визначити, чи нормально працює серце.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.