Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Фітнес
  • Ніякого зв'язку між тренуванням пресу та жиром на животі нема: лікар розповідає про 3 перешкоди для красивого живота

Ніякого зв'язку між тренуванням пресу та жиром на животі нема: лікар розповідає про 3 перешкоди для красивого живота

Є багато накачаних спортсменів із кубиками та величезними животами, а зовні худі люди можуть бути товстими всередині.

4 хв на прочитання02 Січня 2023, 13:56
Поділитись:

Питання живота збиває з пантелику багатьох людей. Тому кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін розібрав 10 головних помилок, які роблять люди, які починають «качати живіт».

Відсоток жиру в організмі

Неможливо мати гарний живіт, якщо у вас підвищений рівень підшкірного жиру у тілі. Ваш шлях — це правильне харчування, режим і фізична активність (тренувальна та нетренувальна), при цьому важливо поєднувати як тривалі низькоінтенсивні, так і короткі інтенсивні навантаження.

Запам'ятайте, що ніякого зв'язку між тренуванням пресу та жиром на животі немає. Зрозумійте, що прямі м'язи живота — це м'язи, які не забезпечують форму живота, а згинають хребет. Тому є величезна кількість накачаних спортсменів із кубиками та величезними животами. Також прямий м'яз живота разом зі скісними та поперечними сприяє збереженню внутрішньочеревного тиску, допомагаючи розгиначам хребта. Причому серед інших м'язів, що підтримують внутрішньочеревний тиск — скісних і поперечного — роль прямого дуже невелика.

Що робити? Виміряти рівень підшкірного жиру за допомогою каліпера. Розрахувати свій оптимальний відсоток підшкірного жиру в організмі та тримати його в межах норми. Не виходьте за межі в обидва боки! Нормальний рівень підшкірного жиру виділяє гормони лептин, адіпонектин. А у жінок після менопаузи підшкірний жир є важливим джерелом естрогену. Це легко досягається правильним харчуванням, фізичною активністю.

Вісцеральний жир

Вісцеральний жир відкладається всередині черевної порожнини (печінка, петлі кишківника, біля нирок тощо) і призводить до випинання живота. Проблема в тому, що його виміряти дуже важко, «найбільший ворог сховається там, де ви найменше очікуєте його побачити». Запідозрити надлишок вісцерального жиру можна при збільшенні об’єму талії та висоті живота. Також надлишок вісцерального жиру можна визначити на УЗД та МРТ: на УЗД це жирова дистрофія печінки.

Проблема в тому, що часто вісцеральний жир не пов'язаний із надмірною вагою. Люди з надлишком вісцерального жиру можуть мати нормальну та навіть знижену масу тіла. Чому? У них може бути мало підшкірного жиру та слабкі м'язи, тому загальна вага буде в рамках норми. Надмірна жирова складова композиції тіла (вісцеральний жир) зустрічається у 63,8 % молодих жінок та у 53,78 % чоловіків із нормальними значеннями кола талії та індексу маси тіла. Більш суворі дослідження говорять про 10 % чоловіків та 11 % жінок із вираженим надлишком вісцерального жиру. Тобто зовні худі люди можуть бути товстими всередині.

Що робити? Фізична активність та харчування. Особливу увагу приділити профілактиці виснаження — фізичного та харчового. Перетренування та голодування категорично заборонені! Розрахуйте свій мінімум калорій і не переходьте його. Дотримуйтесь антистресового режиму та навчіться азів тайм-менедменту.

Пастка жиру

Дуже частою проблемою є пастки жиру в животі. Вони виникають через спадкові особливості організму або у разі порушення обміну речовин. Обмін жиру залежить від співвідношення адренорецепторів у жирових клітинах. Наприклад, у нижній частині тіла у жінок (ноги та стегна) у 9 разів більше рецепторів альфа-2, ніж бета-2. За деякими даними, жир у сфері живота чоловіки мають подібні характеристики, тобто альфа-2 рецепторів більше, ніж бета-2.

Виявилося, що у чоловіків у нижній частині живота переважають А2 адренорецептори, і це пояснює, чому ця область акумулює жирову тканину серед перших, а розлучається з жировими накопиченнями останньою. Також у чоловіків часто жир у вигляді паска (пончика), що заходить і на спину.

Щодо вісцерального жиру, жир на животі (і, мабуть, у нижній частині спини) менш чутливий до мобілізуючого ефекту катехоламінів, чутливіший до інсуліну, і кровообіг там менш активний. Це робить його впертішим за вісцеральний. Ба більше, у пастках жиру поганий кровообіг, який значно ускладнює мобілізацію та транспорт жирних кислот. Загалом, насправді, це не зовсім правильно, кровообіг у проблемних місцях зовсім не завжди сповільнений. Після їжі приплив крові до проблемних зон стає значно активнішим; а ось решту часу, так, приплив крові в ці області сповільнюється. Фізичні навантаження також уповільнюють кровопостачання проблемних місць.

Що робити? Насамперед це нормалізація обміну речовин і гормонів. Важливе значення має локальне опрацювання проблемних зон + фізична активність. Локальне опрацювання включає лімфодренаж, масаж, кріотерапію. Обов'язкове зменшення джерел хронічного стресу, збільшення кількості гострого стресу з якісним відновленням після нього.

Також ми розповідали про 6 продуктів, які можна їсти на ніч без шкоди для фігури.

Окрім того, сушка шкодить здоров'ю не менше, ніж критичне ожиріння — дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.