Догори
Дати відгук

Кардіолог розповідає, скільки потрібно спати

Недостатній сон загрожує не лише здоров’ю, а й життю.

2 хв на прочитання21 Січня 2022, 00:31
Поділитись:

Наполеон спав 4 години, Маргарет Тетчер — 5 годин, Томас Еддісон 4 години вночі і 1 вдень, Леонардо да Вінчі задовольнявся короткими 15 хвилини сну кожні 4 години.

«Науковці намагалися розгадати таємниці — як геніям вдавалося спати по кілька годин на добу та притому залишити вагомий слід в історії. Очевидно, що дослідження проводилося на тваринах та на наших сучасниках. І аж ніяк на видатних особистостях»,говорить лікар-кардіолог Оксана Самусенко.

Вона розповідає, що таємницю відкрито: мутація гену DEC2 допомагає людям спати всього декілька годин на добу і при цьому прекрасно почуватися. Білок DEC2 регулює вироблення гормону орексину, який підтримує стан бадьорості. Носіям мутації в гені β1-адренорецептора достатньо спати 5.7 годин на добу, а носіям мутації NPSR1, яка зустрічається у 4 людей з мільйона, — 4,5-5,5 годин.

Але чи корисне недосипання для звичайний людей?

Кардіолог пояснює, що в нормі під час сну відбувається зниження артеріального тиску та частоти серцевих скорочень.

Сон менше 7 годин на добу призводить зниження варіабельності серцевого ритму. Це є підґрунтям для порушень серцевого ритму.

Переривання сну призводить підвищення артеріального тиску, серцебиття, активації симпатоадреналової системи, рівня кортизолу, тиреотропного гормонів.

Тривале недосипання призводить до стійкого підвищення артеріального тиску.

Недостатній сон має негативний вплив на імунну систему.

У людей, які спали менше 7 годин на добу, титр антитіл після вакцинації від грипу був на 50 % нижчим.

Недостатність сну стимулює надлишок вироблення гормону голоду греліну та зменшення утворення гормону насичення лептину. Усе це призводить до надмірного споживання їжі та ожиріння. А надлишок ваги та зниження чутливості тканин до інсуліну є факторами ризику цукрового діабету.

Сон менше 3 годин на добу призводить до порушення вироблення тестостерону, який відповідає за м’язову масу, чоловічі статеві ознаки та лібідо.

До того ж надлишок кортизолу, окрім стресу, зумовлює розщеплення колагену, внаслідок чого шкіра стає в’ялою та набуває сірого відтінку.

«І це лише частина негативних ефектів. Доведено, що недостатність сну може призводити до погіршення концентрації уваги, зниження пам'яті, дезорієнтації, порушення мови, появи раннього атеросклерозу, інфаркту, інсульту», — нагадує Оксана Самусенко.

Також ми розповідали про те, як заспокоїтись і заснути: спосіб Білла Гейтса.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.