Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Ілон Маск презентував чип для мозку і уже вживив його свині (фото, відео)

Ілон Маск презентував чип для мозку і уже вживив його свині (фото, відео)

1:13:30
Поділитись:

Американський бізнесмен-візіонер представив нове досягнення своєї компанії Neuralink – чип для вживлення у мозок. Як завжди у Маска, це подавалося як науковий прорив, який наближає до нас технології майбутнього.

Йдеться, начебто, саме про те, чого людство чекало протягом останніх 50 років – зв'язок мозку з комп’ютером (а у перспективі, звісно ж, і з мозком іншої людини) за допомогою самої лише сили думки.

Чип, як і компанія-розробник, називається Neuralink. Він має круглу форму і розмір великої монети, однак трохи товщий за неї. Його треба імплантувати прямо в череп і за допомогою 1024 електродів під’єднати до мозку. Після цього він зможе надсилати сигнали звідти на комп’ютер. У перспективі і зворотний процес – надсилання сигналів з комп’ютера у мозок.

На презентації показали свинку Гертруду, якій начебто імплантували Neuralink два місяці тому і тепер комп’ютер успішно зчитує сигнали з її мозку. Свинка почуває себе чудово, як і інша свинка, якій уже вийняли чип.

За словами Маска, у компанії уже є дозвіл для випробування технології на людях, тож цього варто очікувати найближчим часом. Втім цього разу він уникав будь-якої конкретики щодо дат, цифр і майбутніх досягнень, що, взагалі-то, не дуже схоже на Маска.

Практична цінність досягнення сьогодні полягає насамперед у створенні додаткових можливостей для важкохворих людей чи людей з фізичними обмеженнями. Так, по ідеї, такий чип міг би допомогти людям, які не можуть ходити, знову стати на ноги, а сліпим чи глухим знову побачити і почути. Адже у цих випадках йдеться найчастіше саме про ураження нервової системи, своєрідним додатком до якої має бути Neuralink.

Однак Маск не був би собою, якби у своїй риториці задовольнявся б лише такими заявами. Звісно ж, він багато говорив про такі речі, як фіксування свідомості, записування спогадів і можливість грати в комп’ютерні ігри силою думки.

Як завжди, знайшлися й ті, хто дуже скептично поставився до презентації Ілона Маска. Так, редактор британського видання The Guardian наголосив на тому, що Ілона Маска не можна вважати достовірним джерелом інформації, коли йдеться про продукт його компаній.

«Маск не презентував жодних наукових даних на підтримку своїх тверджень про свиней чи девайси», - написав The Guardian. І це дійсно правда – поки що жодних відповідних досліджень від Neuralink у солідних наукових виданнях на кшталт Nature не зустрічалося. Однак не таємниця й те, що компанії Маска - це приватні комерційні організації, що мають на меті отримання прибутку. Тому достроково розголошувати подробиці своїх наукових розробок їм, цілком очевидно, не надто вигідно.