Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Прорив у світі шоколаду: як науковці створили «рецепт» ідеального смаку

Прорив у світі шоколаду: як науковці створили «рецепт» ідеального смаку

Вони знайшли спосіб контролювати процес ферментації, щоб стабільно відтворювати смак преміум-шоколаду.

2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Harryschocs.co.uk Фото: Harryschocs.co.uk
Поділитись:

Виробництво високоякісного шоколаду — це справжнє мистецтво, яке значною мірою залежить від непередбачуваного процесу ферментації какао-бобів. Проте, як виявилося, цей процес можна взяти під контроль. Нове дослідження, опубліковане в престижному журналі Nature Microbiology, показало, що за допомогою спеціально підібраної спільноти мікроорганізмів можна відтворити характеристики елітного шоколаду.

Секрет смаку — у мікробах

Какао-боби, які не пройшли ферментацію, мають гіркий і терпкий смак. Вся магія відбувається під час бродіння, коли мікроорганізми перетворюють сировину на справжнісінький скарб, що має складні смакові ноти. Досі цей процес був стихійним і залежав від унікального мікробного середовища на кожній плантації. Це пояснює, чому шоколад, виготовлений з бобів з різних регіонів, має абсолютно різні смаки.

Міжнародна команда вчених з Колумбії, США та Тринідаду і Тобаго взялася за вивчення цього «чорного ящика». Вони проаналізували зразки з колумбійських ферм і виявили, що температура, pH та мікробний склад є ключовими факторами, що впливають на кінцевий смак.

Як це працює?

Дослідники створили власну, чітко визначену мікробну спільноту, що складається з 9 штамів бактерій та грибків. Вони імітували природний процес ферментації, але в контрольованих умовах. Результати перевершили всі очікування:

нова методика дозволила відтворити ключові смакові характеристики преміум-шоколаду, які раніше можна було отримати лише випадково;

експертна дегустаційна комісія підтвердила, що смак шоколаду, створеного за допомогою нової методики, не поступається смаковим якостям найкращих зразків.

Це відкриття дозволяє назавжди забути про непередбачуваність і дає можливість виробникам шоколаду стабільно відтворювати високоякісний продукт.

Це є справжнім проривом у харчовій промисловості. Воно відкриває шлях до розробки спеціальних «заквасок», які дозволять виробникам по всьому світу створювати шоколад стабільно високої якості з бажаним смаком.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.