Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • На Закарпатті сімейна ферма виготовляє надкорисну гаорбузову олію

На Закарпатті сімейна ферма виготовляє надкорисну гаорбузову олію

5:54
Поділитись:

Наразі попит на олію від фермера перевищує пропозицію.

У закарпатському селі Соловка місцевий фермер Бейло Бачкаі крім соняшникової, на сімейній фермі  виготовляє олію з насіння гарбуза. Також планує почати виробництво олії з виноградних кісточок, повідомляє SEEDS.

“Ми займаємося фермерством з 1987 року. На 5 гектарах землі вирощували зернові, картоплю, сорго та інші культури. Раніше в селі Соловка люди традиційно вирощували соняшник і виробляли соняшникову олію для власних потреб. Хоча соняшник вирощувала більшість селян, чавив олію один чоловік. Коли він помер, його рідні продали все обладнання. У 2016 році у мене з’явилася можливість купити прес. І тоді ми разом із сім’єю вирішили продовжити давні традиції”, – розповідає фермер.

Фермер вирішив також займатися віджимом гарбузової та інших видів олій.

“Ми працюємо протягом усього року. Результат отримуємо не відразу. Адже, щоб олія була чистою, потрібно зачекати, щоб вона осіла. Зазвичай це зваймає від 8 до 10 днів. Утім, у прохолодну погоду процес може тривати й 14 днів”, – розповідає фермер.

Фермер, крім пресу, має власну зерноочистну машину. А от комбайн для збору соняшника орендує у сусідньому селі. Бейло допомагає чавити олію й сусідам. Заоохочує їх також займатися вирощуванням соняшника. Наразі попит на олію від фермера перевищує пропозицію. Він вже навіть не рекламує свою продукцію, адже постійні покупці вишиковуються у чергу.

Надалі Бейло Бачкаі планує розширювати виробництво і урізноманітнювати асортимент олій.

Довідково:

Гарбузова олія зміцнює імунітет, підвищує стійкість до інфекційних та вірусних захворювань. Має антисептичні властивості, тож її застосовують для профілактики різних запалень. Олія насіння гарбуза захищає організм від впливу вільних радикалів і раннього старіння.

До слова, в Україні виготовляють рідкісну "золоту" ікру з риби-альбіноса.