Догори
Дати відгук

Чи зобов’язаний дієтолог мати медичну освіту: відповідають юристи

І як його відрізнити від нутриціолога.

2 хв на прочитання02 Вересня 2021, 16:18
Дієтолог Дієтолог
Поділитись:

В англійській мові немає різниці між дієтологом і нутриціологом, а в українській, хоч і існує певна плутанина, варто лише з’ясувати правильні визначення. Телеграм-канал «Медичне право України» розповідає, що на одних сайтах запевняють, ніби вища медична освіта за напрямом «Дієтолог» необхідна, інші вважають, що потрібно лише проходження спеціальних курсів. На практиці ж ситуація залишається невизначеною.

Юристи пояснюють, що в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78) від 29.03.2002 р. міститься роз'яснення щодо цього, а також обов'язки та вимоги до професії «Лікар-дієтолог». Натомість визначення професії «Нутриціолога» там немає.

«Нутриціолог — це не лікар, а тільки фахівець-консультант із харчування. Нутриціолог не займається лікувальною діяльністю, оскільки його завдання — вивчати продукти харчування, їхній вплив на організм, складати індивідуальний раціон з урахуванням способу життя клієнта, детально консультувати з питань харчування.

Звісно, для того, щоби стати нутриціологом на професійному рівні, необхідно мати вищу медичну освіту та спеціалізацію за напрямом «Дієтологія» (але, як ми вже сказали, для «нутриціолога» це не є обов'язковим. Далі можна продовжити навчання на профільних курсах із нутриціології. Але дедалі частіше вибір падає тільки на проходження курсів», — ідеться у повідомленні.

Отже, якщо людині потрібно скорегувати харчування та поліпшити засвоєння речовин, необхідних організму — допоможе нутриціолог. Але якщо людина має проблеми зі станом здоров'я, індивідуальні медичні протипокази — тут уже має допомогти медичний працівник (дієтолог).

Також ми розповідали, чому у дітей псуються зуби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost