Догори
Дати відгук

Чи має дієтолог мати медичну освіту і чому «нутриціолог» — це не лікар

Нутриціолог не займається лікувальною діяльністю, оскільки його завдання — вивчати продукти харчування

1 хв на прочитання25 Серпня 2021, 11:47
 Їжа Їжа
Поділитись:

Існує безліч сайтів в Інтернеті, які наповнені різною інформацією: на одних — запевняють, що вища медична освіта за напрямом «Дієтолог» необхідна; інші вважають, що потрібно лише проходження спеціальних курсів.

На практиці ситуація залишається невизначеною, пише Медичне право України. 

В Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78) від 29.03.2002 р. міститься роз'яснення щодо цього, а також обов'язки та вимоги до професії «лікар-дієтолог».

Визначення професії «нутриціолога» там немає. Нутриціолог — це не лікар, а тільки фахівець-консультант із харчування. Нутриціолог не займається лікувальною діяльністю, оскільки його завдання — вивчати продукти харчування, їхній вплив на організм, складати індивідуальний раціон з урахуванням способу життя клієнта, детально консультувати з питань харчування.

Звісно, для того щоб стати нутриціологом на професійному рівні, необхідно мати вищу медичну освіту та спеціалізацію за напрямом «Дієтологія» (але як ми вже сказали для «нутриціолога» це не обов'язково). Далі можна продовжити навчання на профільних курсах із нутриціології. Але дедалі частіше вибір падає тільки на проходження курсів.

Тож, якщо людині потрібно скорегувати харчування та поліпшити засвоєння речовин, необхідних організму — допоможе нутриціолог. Але якщо людина має проблеми зі станом здоров'я, індивідуальні медичні протипоказання — тут уже має допомагати медичний працівник (дієтолог).

До слова, у вересні США розпочинають випробовувати вакцину від ВІЛ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.