Догори
Дати відгук

Дієтологи розповідають, як дієта може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань

До ери COVID-19 ожиріння та метаболічний синдром вважалися пандемією ХХІ ст.

3 хв на прочитання26 Серпня 2021, 08:40
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає, що, згідно з результатами дослідження, опублікованими 13 серпня 2021 р. в журналі «Science», дієта з високим вмістом жирів порушує мікробний баланс слизової оболонки кишківника, що сприяє виробленню метаболіту, який може збільшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Доктор Мар’яна Байндлосс, доцент кафедри патології, мікробіології та імунології з медичного центру університету Вандербільта, проводячи експеримент на лабораторних тваринах, виявила, що порушення мікробіому кишківника відіграє ключову роль у розвитку серцево-судинних захворювань.

До початку стрімкого поширення коронавірусної інфекції COVID-19 ожиріння та метаболічний синдром вважалися пандемією ХХІ ст. Наразі приблизно 40 % населення США потерпають від ожиріння, і прогнозується, що цей відсоток далі зростатиме. Дослідження виявило раніше не вивчений механізм того, як дієта та ожиріння можуть збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, впливаючи на мікробіом кишківника.

Раніше у дослідженнях Каліфорнійського університету в Девісі виявили, що епітеліальні клітини, які вистилають кишківник, створюють динамічний баланс із кишковими мікробами, що сприяє здоровому середовищу кишківника, тож дослідники мали в планах дізнатися, чи сприяє ожиріння порушенню цього балансу.

Об’єднавшись, дослідницькі групи виявили на тваринних моделях, що дієта з високим вмістом жиру викликає запалення і пошкоджує епітеліальні клітини кишківника. Надлишок жиру погіршує функцію мітохондрій, які відповідають за вироблення енергії, змушуючи кишкові клітини виробляти більше кисню та нітратів.

Ці фактори, своєю чергою, стимулюють ріст шкідливих мікробів, таких як кишкова паличка, а також вироблення метаболіту, який має назву ТМА (триметиламін). Печінка перетворює ТМА в ТМАО (триметиламін-нітроген-оксид) шляхом окислення. ТМАО сприяє розвитку атеросклерозу та збільшенню відносного ризику смертності від усіх причин.

Вже відомо, що дієта з високим вмістом жиру викликає дисбіоз — дисбаланс мікробіому, що сприяє розмноженню шкідливих мікробів, але причини і механізм дії цього процесу залишались невідомими.

Дослідники продемонстрували, що лікарський засіб, який традиційно застосовується у лікуванні запальних захворювань кишківника, сприяє відновленню функцію клітин епітелію кишківника і призупиняє зростання продукції ТМАО у тварин. Цей добре відомий препарат — 5-аміносаліцилова кислота — активує мітохондріальну біоенергетику в епітелії кишківника.

Байндлосс зазначила, що завдяки цьому препарату можна запобігти негативним наслідкам, викликаним дієтою з високим вмістом жирів. Байндлосс також додала, що 5-аміносаліцилову кислоту можна вживати разом із пробіотиком для відновлення здорового кишкового середовища та підвищення рівня корисних мікробів.

Тільки повністю зрозумівши причинно-наслідковий зв’язок між «господарем», організмом людини, та мікробіомом кишківника, науковці і медики-практики зможуть розробити та застосовувати терапію, яка буде ефективною для контролю ожиріння та його небезпечних наслідків, таких як серцево-судинні захворювання.

Також ми розповідали, що яблука можуть виявитись отруйними — дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання35 хвилин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитаннягодина тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання3 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання3 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання4 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання5 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання5 годин тому