Догори
Дати відгук

Більше шкоди, ніж користі: 5 овочів, які не можна їсти сирими

Особливо це стосується тих, хто має проблеми з травленням.

3 хв на прочитання23 Грудня 2022, 19:53
Поділитись:

Овочі — основа повноцінного раціону. Це багате джерело клітковини, вітамінів і цінних нутрієнтів. Однак деякі овочі в сирому вигляді можуть завдати більше шкоди, ніж користі. Лікар-нутриціолог Ната Гончар розповідає про овочі, яким потрібна теплова обробка.

Буряк. Унікальна властивість цього овоча полягає в тому, що у вареному та сирому вигляді він рівнозначний за поживними речовинами у складі. Амінокислоти у буряках допомагають організму боротися з раннім старінням.

Варений буряк багатий на фолієву кислоту і залізо, що позитивно впливає на кровоносну систему, допомагає боротися з анемією. Вітамінізований склад (містить усю групу, вітамін P, С, цинк, магній, калій) зміцнює імунітет. Варений буряк корисний для печінки:

  • очищає від токсинів;
  • сприяє відновленню й оновленню клітин.

Свіжий овоч не рекомендується їсти людям із гастритом та виразкою шлунку: груба клітковина та кислотність можуть спричинити біль, дискомфорт і тяжкість після вживання. Без шкоди для здоров'я буряки у сирому вигляді можна споживати до 70 г на добу. Після термічної обробки допускається до 100-120 г овочів.

Спаржа. Зелена, біла та фіолетова спаржа містять максимальну кількість вітамінів: А, бета-каротин, альфа-каротин, E, С, K, вітаміни групи В, а також макро- та мікроелементи (мінерали).

Спаржа — рекордсмен за вмістом фолієвої кислоти:

  • підтримує нормальний розвиток плода під час вагітності;
  • покращує стан шкіри — робить її гладкою й оксамитовою, запобігає появі зморшок;
  • покращує кровообіг.

Має легку сечогінну властивість, позбавлена жиру і практично позбавлена калорій — ідеальний продукт для тих, хто вирішив схуднути.

Щоби зберегти смак і цінні нутрієнти, овоч не варто піддавати тривалій тепловій обробці. Для приготування достатньо відварити стебла протягом п'яти хвилин, після обдати крижаною водою — і можна подавати до столу.

Картопля.

Картопля містить багато вітаміну C й антиоксидантів, тому благотворно впливає на стан імунітету, захищає від розвитку хронічних захворювань та онкології. Овоч — джерело стійкого крохмалю, яке знижує рівень глюкози в крові. Коренеплід комплексно впливає на травний тракт:

  • відновлює мікрофлору;
  • нормалізує випорожнення;
  • запобігає низці аутоімунних, запальних і злоякісних захворювань.

Щоби зберегти максимум корисних речовин, рекомендується відварювати картоплю у мундирі або запікати бульби. Запечена картопля багата на калій, що допомагає боротись із серцево-судинними захворюваннями.

Морква. Згідно з останніми дослідженнями, наявні в моркві бета-каротин та антиоксиданти краще засвоюються з відвареного овочу. Сира морква підвищує навантаження на органи травного тракту, а відварна перетравлюється легше і краще. Якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, печінкою або підшлунковою залозою, краще готувати овоч на пару або запікати.

Шпинат. Він багатий на вітаміни С, А і Е, а також калій, залізо, натрій. У листі овочів містяться оксалати, які заважають засвоєнню корисних речовин. Попереднє варіння чи обсмажування дозволяють знизити їхню концентрацію, ось чому шпинат краще вживати в їжу тільки після термообробки.

Шпинат можна потушкувати з іншою зеленню й овочами, додати гриби чи злаки. Така страва вразить смаком і буде корисною для здоров'я.

 

Вживайте овочі в різному вигляді: відварені, запечені, ферментовані та сирі. Намагайтеся з'їдати одну порцію овочів з кожним прийомом їжі приблизно 70-100 г.

Також ми розповідали, які продукти допомагають боротися з високим тиском: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.