Догори
Дати відгук

Заступнику начальника Управління екології Києва вручили підозру у систематичному хабарництві

У Марини Тіщенкової та її поплічників були проведені обшуки та вручені підозри про вчинення кримінального правопорушення.

5 хв на прочитання08 Листопада 2022, 13:37
Поділитись:

У чиновниці Марини Тіщенкової та її  колег були проведені обшуки та вручені підозри про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з отриманням неправомірної вигоди за видачу дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

З наших джерел в Офісі Генерального прокурора України нам стало відомо, що  відбулися  санкціоновані обшуки за місцями мешкання та роботи фігурантів справи на території м. Києва, Київської та Вінницької областей — трьом учасникам схеми повідомлено про ПІДОЗРУ у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Досудове розслідування здійснюють Головне слідче управління Національної поліції України за оперативного супроводу Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами, за процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Санкція стаття передбачає позбавлення волі на строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше  ми займалися розслідуванням стосовно чиновниці Міндовкілля — Марини Тіщенкової, яка отримала рекордну кількість протоколів за вчинення низки адміністартивних правопорушень, пов’язаних із корупцією в сфері екології. Тоді під час пандемії завдяки діям саме цієї посадовиці було заблоковано роботу понад 50 українських підприємств, які замість того, щоби працювати та поповнювати бюджет країни в дуже складний економічний час для держави, були змушені простоювати через безпідставні відмови у видачі висновків з Оцінки впливу на довкілля.

Незважаючи на те, що тоді, у 2021, суд визнав Марину Тіщенкову винною у вчиненні адмінправопорушення, пов’язаного з корупцією, та на резонанс у екологічних і бізнесових колах, зазначене рішення не призвело до усунення з посади чи якихось інших більш жорстких санкцій. Із часом Тіщенкова змінила місце роботи з міністерства на Управління екології та природних ресурсів м. Києва та по факту курувала такі самі напрямки на новій посаді, а саме — видачу Дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та Висновків з ОВД.

  • Чи навчили чогось протоколи про корупцію та рішення суду вищезазначену особу? Чи стала чиновниця на шлях виправлення, запитаєте ви?
  • Ні, ба більше — змінилася тільки держустанова, а схеми все так само процвітали.

Враховуючи нові оборудки чиновниці та ії поплічників, на цей раз уже гуманність суду навряд чи допоможе. Адже, як виявилось, весь цей час співробітники Національної поліції та Генеральної прокуратури спостерігали за діями чиновниці та зростання ії кваліфікації у вимаганні коштів за надання державних послуг, а саме за видачу дозвільних документів у сфері охорони довкілля, які за законом України є безкоштовними.

Цього разу для реалізації злочинного умислу було розроблено відповідний план із розподілом ролей, а також забезпеченням конспірації, використовуючи псевдоніми у спеціально створеному для цього каналі у месенджері Телеграм.

«Тарифна сітка» хабарів залежала від кількості джерел викидів речовин, що забруднюють довкілля, приблизно йшлося про 1000 грн за одне джерело. Для розуміння, таких джерел на підприємстві може бути і 30, і 50, математику можна порахувати самостійно. Неправомірна вигода зараховувалася на банківські картки працівників підконтрольних суб’єктів господарювання та в подальшому розподілялася між учасниками злочину.

Відомо, що механізм вимагання й отримання неправомірної вигоди був реалізований через підконтрольні організаторам схеми підприємства, а саме ТОВ «НВО «Екоальянс» та ТОВ «ЦЕНТР УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ».

Шляхом нескладних маніпуляцій із відкритими базами даних можна легко прослідкувати зв'язок цих підприємств із Мариною Тіщенковою та начальником Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександром Возним.

Отже, за припущенням редакції, незабаром у зазначеній кримінальній справі замайорять також і нові прізвища.

Нонсенс, адже у важкі часи для держави, під час війни, яка завдає катастрофічних наслідків усім сферам життєдіяльності, коли завдані окупантами економічні та екологічні наслідки настільки жахливі, що знадобляться десятки років задля відновлення як людських, так і природних, виробничих, промислових ресурсів,    державні чиновники мали би робити усе можливе заради перемоги. Проте, як виходить, деякі з них продовжують думати про власне збагачення, використовуючи надані їм повноваження.

Незважаючи на надзвичайні потуги фігурантів справи, спрямовані на замовчування факту притягнення до кримінальної відповідальності, сподіваємося цього разу на справедливість суду та невідворотність покарання. Хабарництво — не лікується, це залежність, така сама, як алкоголізм та наркоманія. Пора вже очищувати країну від охочих нажитись на кожному кроці!

(Згідно статті 62 Конституції України «Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину».)

Нагадаємо, у попередніх розслідуваннях GreenPost писав про те,  як чиновник живе на одну зарплату, а насправді володіє трьома компаніями.

Прочитати про діяльність Марини Тіщенкової у Міндовкіллі можна тут: 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування
Зображення згенеровано ШІ
Хто, як і для чого намагається дискредитувати та заблокувати реформу управління відходами?
6 хв на прочитання21 Квітня 2024
Канал постачання наркотиків Наркоторговці Незаконна діяльність
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання28 Березня 2024
Лікар ґвалтував пацієнтів та знімав на відео
У Закарпатській області лікар ґвалтував пацієнтів: "накачував" снодійним та знімав на відео
1 хв на прочитання08 Березня 2024
Охорона природи Екологи проти присвоєнням звання заслужений природоохоронець Відкрите зверн
Безпідставні нагороди у сфері охорони довкілля: ноу-хау, проти якого повстали всі екоактивісти
2 хв на прочитання16 Лютого 2024
Зухвале виділення земельних ділянок у Києві: "Дипломатичний дерибан" або зрада інтересів громади
6 хв на прочитання01 Лютого 2024
Посадовець київського метрополітену завдав підприємству збитків на суму понад 13 млн грн
1 хв на прочитання15 Січня 2024
Очищення утилізаційного ринку почалось
8 хв на прочитання15 Січня 2024
28-річний браконьєр із Черкащини постане перед судом
1 хв на прочитання02 Січня 2024
Більше з GreenPost
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання6 хвилин тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання51 хвилину тому
Бананові булочки до кави Легкий рецепт Смачна Випічка
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитаннягодина тому
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання2 години тому
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання3 години тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання3 години тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання4 години тому
Які поживні речовини зберігаються довше під час консервації, ніж у свіжому продукті
1 хв на прочитання6 годин тому