Догори
Дати відгук

Міністр Абрамовський не поспішає відсторонювати від роботи чиновницю, якій вручили 59 протоколів про корупцію

Підлегла міністра Абрамовського затягнула його у великий корупційний скандал

3 хв на прочитання22 Липня 2020, 17:18
Поділитись:

Представники департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України сьогодні, 22.07.2020 р., вручили 10 нових протоколів про порушення строків проведення процедури оцінки впливу на довкілля начальниці Управління екологічної оцінки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Марині Тищенковій.

Проблеми на державній службі у чиновниці розпочалися відразу після призначення у грудні 2019 року.

Як ми зазначали раніше, на початку 2020 р. 34 українських підприємств різної форми власності з усієї України без жодних пояснень не змогли вчасно отримати або отримали з великими запізненнями висновки з оцінки впливу на довкілля. За оформлення та видання цих документів відповідає саме Управління, очолюване Мариною Тищенковою, і безпосередньо вона сама.

Не отримавши чітких пояснень про причини невидачі дозволів, суб’єкти господарювання почали масово звертатися до засобів масової інформації та громадських організацій.

У результаті представники Нацполіції у травні 2020 року вручили Марині Тищенковій 34 протоколи про порушення строків проведення процедури оцінки впливу на довкілля.

До середини травня нинішнього року Управління входило до структури Мінекоенерго і роботу чиновниці за посадовими інструкціями курував тодішній заступник міністра Роман Абрамовський.

Очевидно, що йому були відомі проблеми його підлеглої, але в міністерстві вирішили, що Марина Тищенкова повинна далі ходити на роботу та вирішили не відсторонювати її від виконання службових обов’язків і навіть не проводити службове розслідування.

Роман Абрамовський ні тоді, ні зараз не коментує такий вибірковий підхід у застосуванні до підозрюваного у корупції державного службовця ст. 62 Конституції України про презумпцію невинуватості.

Водночас 11 червня в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець на брифінгу про «100 днів роботи уряду» визнала наявність проблеми із видачею висновків ОВД і пояснила, що не встигла дати ходу службовому розслідуванню через роз’єднання Мінекоенерго на два окремих міністерства. Вона запевнила, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль знає про вручені протоколи та проблеми, з якими стикаються суб’єкти господарювання в Управлінні Марини Тищенкової. Але навіть цей факт не став на заваді продовженню її діяльності на посаді.

Які обставини змусили міністра забрати із собою «токсичну» чиновницю до нового міністерства? Чому міністр не почекав хоча б до завершення слідства? Це така впевненість у її невинуватості? Чому тоді жодного разу GreenPost не отримав чіткої відповіді на цілком логічні запитання?

Так само немає у міністерстві відповіді на питання щодо подальших дій у разі доведення правопорушень і зловживань чиновниці службовим становищем. Не відомо, чи будуть притягнуті до відповідальності ті, хто не відсторонив її від роботи та навіть не провів службового розслідування, передбаченого законодавством.

Редакція GreenPost направила запити про інформацію прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та чинному міністру довкілля пану Абрамовському з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася навколо чиновниці Управління екологічної оцінки, та засоби, які будуть вжиті на рівні керівництва держави стосовно таких недобросовісних кадрів.

Як жити в державі, де постійно обіцяють зміни на краще, а натомість змінюють міністрів, заступників і назви міністерств, корупція продовжує зростати в геометричній прогресії на нижчих ланках, а керівництво «нічого не бачить»? Кому вигідно та хто в долі — залишається риторичним питанням.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування