Догори
Дати відгук

Корупційний антирекорд: чиновниця отримала ще 25, до попередніх 34, протоколів про корупцію

Вона продовжує працювати на посаді вже в новоствореному Міндовкілля

4 хв на прочитання15 Липня 2020, 17:52
Поділитись:

Представники департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України 15 липня вручили 25 протоколів про порушення строків проведення процедури оцінки впливу на довкілля начальниці Управління екологічної оцінки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Марині Тіщенковій. Це управління відповідає за безперебійну роботу Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля та своєчасність видання документів Міндовкілля, але допускає системні порушення у своїй роботі.

У травні 2020 року чиновниці було вручено 34 аналогічних протоколи про порушення строків проведення процедури оцінки впливу на довкілля, проте Марина Тіщенкова продовжувала обіймати посаду державного службовця та навіть не була відсторонена від виконання обов’язків. Понад те, у Мінекоенерго навіть не було проведено службового розслідування.

Правоохоронні органи звернули увагу на Марину Тіщенкову після того, як на початку 2020 року 34 українських підприємств різної форми власності без жодних пояснень не змогли вчасно отримати або отримали із великими запізненнями висновки з оцінки впливу на довкілля, без яких неможливе будівництво, реконструкція чи розширення наявних виробничих потужностей.

Цей документ стосується майже всіх секторів реальної економіки. Наприклад, видобувної, енергетичної, промислової, аграрної галузей, а також поширюється на підприємства комунальної інфраструктури.

Ні у тодішнього Мінекоенерго, ні в новоствореному (виокремленому) Міндовкіллі до цього часу не можуть назвати причин затримки видання висновків ОВД.

GreenPost звернувся до Мінекоенерго з листом щодо відкриття дисциплінарного провадження та відсторонення від посади Марини Тищенкової на час проведення розслідування.

Проте ми отримали дивну відповідь:

Історія розпочалася за місяць до оголошення карантину в Україні.

Сама Марина Тіщенкова до призначення на посаду начальника Управління Мінекоенерго у січні 2020 року займалася бізнесом, пов’язаним саме з підготовкою проектної документації для підприємств, які готуються проходити процедуру ОВД.

Нижче на фото — момент вручення таких протоколів у травні та липні 2020 року.

Зараз чиновниці загрожує штраф у розмірі від 3400 до 6800 гривень за кожне виявлене порушення встановленої законодавством процедури та строків проведення оцінки впливу на довкілля (ст. 17292 КУпАП), що становить у загальній сумі 85 000–170 000 грн. Але вочевидь, це вже не такі й великі суми для чиновниці, адже минулого разу штраф був ще більшим.

Зазначимо, що роботу Управління екологічної оцінки (відповідно Марини Тіщенкової) курував заступник міністра Роман Абрамовський, якого у червні було призначено Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України.

Навряд чи він, як безпосередній керівник, міг не знати про порушення в роботі, які системно допускала його підлегла — Марина Тіщенкова.

Саме Абрамовський ухвалював остаточне рішення щодо того, ставити чи не ставити підписи на документах за попереднім підписом підлеглої.

Довідково: Тіщенкова Марина Олегівна призначена на посаду начальника Управління оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки Міністерства енергетики та захисту довкілля України 24 грудня 2019 року.

Редакція неодноразово надсилала інформаційні запити до Мінекоенерго з проханням пояснити причини «блокування» дозвільних документів для підприємств різної форми власності, проте чіткої відповіді ми так і не отримали.

Зважаючи на таке ігнорування засобів масової інформації та суспільний резонанс, ми були змушені звернутися до Національної поліції України із заявою про факт порушення службовими особами Міністерства енергетики та захисту довкілля України встановлених Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» процедури та строків проведення оцінки впливу на довкілля, відсутність опублікованих висновків про оцінку впливу на довкілля.

Нагадаємо, що GreenPost неодноразово писав про порушення екологічного законодавства чиновниками Мінекоенерго у своїх попередніх спецрозслідуваннях. Проте міністерство отримало нову назву, заступник міністра, який курував зазначений напрямок, став міністром, але схеми та корупціонери залишилися попередніми.

Досі видання висновків і проведення процедури з оцінки впливу на довкілля міністерство, яке формує політку у зазначеній галузі, блокує. І така ситуація — тільки в міністерстві, територіальні органи — департаменти екології в областях — працюють у штатному режимі, без затримок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування