Догори
Дати відгук

Як зрозуміти, що вона точно згодна на секс: пояснюють психологи

Британські дослідники з’ясували, що до сексуалізованих дій без своєї згоди бодай раз були залучені 48 % жінок і 22 % чоловіків.

5 хв на прочитання11 Червня 2023, 00:32
Поділитись:

В останні роки, зокрема завдяки руху #MeToo, стало очевидним, що різні люди по-різному розуміють поняття згоди. Через це і проводяться дослідження, виникають дискусії, а в окремих випадках починаються цілі судові розгляди. Щось таке може статися з будь-ким, якщо не розуміти ідею згоди на секс. «Дзеркало» розповідає, що це таке та як її отримати.

Сьогодні багато хто вже швидше за все погодиться з тим, що мовчання партнерки чи партнера у відповідь на запитання — це не те саме, що ствердна відповідь. Але мало хто знає, що іноді навіть сказане вголос слово «так» не можна розцінювати як згоду.

Так, а що таке тоді ця згода, якщо не слово «так»?

Чіткого визначення цього поняття все ще немає. Але якщо постаратися об'єднати всі варіанти, можна сказати, що згода — це добровільна та свідома готовність до обумовлених сексуальних дій із конкретною людиною у певній ситуації.

Згода може бути як вербальною (виявленою усно), так і невербальною (вираженою сигналами тіла). Але з другим є проблема. Чоловіки та жінки по-різному зчитують подібні знаки, що доведено у кількох дослідженнях. Попри це люди — особливо чоловіки — схильні більше покладатися на тілесні сигнали. Тому розраховувати, що ви все правильно зрозумієте, не варто. Якщо ви не з постійним партнером, з яким у вас може бути побудоване прекрасне порозуміння на всіх рівнях.

Виходить, що є лише один певний шлях отримати згоду на сексуальну взаємодію — запитати, чи можна зробити щось конкретне зараз. При цьому ви повинні не просто отримати ствердну відповідь, а бути впевненими, що це так було сказано з власної волі і не під впливом загроз, залякування, маніпуляцій, алкоголю чи наркотиків.

Головне правило — не припускайте, що у вас є згода, а переконайтеся в цьому. Наприклад, якщо ви у шлюбі, то це не означає, що ваша дружина автоматично хоче з вами сексу завжди та скрізь. Так само, як якщо дівчина зайшла до вас у гості, це не означає, що вона вже точно готова зайнятися сексом.

Доцент із США Крістен Йожковскі наводить приклад: один із учасників її опитувань сказав, що якщо він покличе дівчину в гості подивитися фільм, то насправді може мати на увазі запрошення зайнятися сексом. Але водночас з іншою дівчиною та в іншому контексті він може так само говорити про простий перегляд фільму.

Пам'ятайте, що запитувати згоду потрібно за будь-якої сексуальної взаємодії, навіть якщо особисто вона не здається травмуючою. Дослідники довели, що проникаючий вагінальний секс між чоловіком і жінкою — саме та ситуація, в якій найчастіше запитують згоду партнера чи партнерки. Все тому, що такий секс найменше табуйований — про нього не так страшно заговорити, як, наприклад, про похід на свінгер-вечірку. Але активної згоди вимагають і інтимні дотики, і спільний перегляд еротичних відео й інші види сексуальної взаємодії.

І ще кілька важливих моментів:

  • якщо партнер уже погодився на секс, він може сказати «ні» будь-якої миті. Так, у процесі злягання теж;
  • якщо ви маніпулюєте партнером, погрожуєте йому чи використовуєте своє становище, щоб отримати згоду, це не буде нею. Навіть якщо ви її формально отримаєте;
  • мовчання чи просто недостатня реакція на ваші слова — це теж не згода;
  • якщо через випитий алкоголь людина не може контролювати своє тіло, ледве розмовляє, засинає на ходу чи почувається погано, вона не може свідомо погодитися на секс;
  • не спирайтеся на попередній досвід спілкування з партнером. Якщо ви вже отримали згоду на секс одного разу, це не означає, що це поширюється і на наступний раз;
  • пам'ятайте про вік сексуальної згоди: в Україні ним вважається 16 років. Це означає, що якщо 15-річна дівчина сама хоче зайнятися сексом з 18-річним хлопцем, то її згода не враховуватиметься, а сама дія вважатиметься протизаконною.

А як мені зрозуміти, що я погоджуюсь на секс добровільно, а не через почуття провини, наприклад?

Тут важливо бути чесним із самим собою та ставити себе на перше місце. Якщо ви можете спокійно запропонувати партнерові щось, чого ви хочете, і можете без тривоги відмовитися від того, що пропонують вам, — все гаразд.

Сенс у тому, що якщо ви не можете сказати «ні» на пропозицію, то ви почуваєтеся небезпечно. Але партнер, який по-справжньому хвилюється про ваш стан, ніколи не наполягатиме на сексі.

«Але ж секс — це емоції. Тепер усе виглядає як робочий контракт». Якщо ви так думаєте, то ви навіть не самотні. Ідея згоди на секс має критики — і частина з них від феміністок. Їм не подобається сама концепція, що нібито тільки чоловіки активно шукають секс, а жінки виступають як пасивний об'єкт, який може лише погодитись чи не погодитись, але не виявити ініціативу.

З одного боку, ідея згоди начебто і справді підкреслює стереотипні гендерні ролі, від яких сучасне суспільство поступово відмовляється. З іншого боку, хоча проблема насильства більше стосується жінок, чоловіки теж із ним стикаються. У 2021 році британські дослідники показали, що 48 % (тобто майже половина) жінок хоча б один раз були залучені до сексуалізованих дій без своєї згоди. Серед чоловіків про такий досвід заявили лише 22 %, але й це чимало.

Також нагадаємо, що робити, якщо важко сказати чоловікові «ні»: психолог розповідає, чому так відбувається і як це змінити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.