Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Українські судді виправдовують «святогорів»: вбивати тварин можна безкарно?

Українські судді виправдовують «святогорів»: вбивати тварин можна безкарно?

3:35
Поділитись:

В Україні уже 3,5 роки діє кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Жорстокість породжує жорстокість. Особи, яких у суспільстві називають  догхантерами-живодерами-шкуродерами, чомусь вирішили, що саме вони мають право  регулювати чисельність безпритульних собак на вулицях. Виправдовуючи та пояснюючи  свої дії тим, що бродячі собаки створюють низку проблем для людей, переносять небезпечні хвороби чи можуть бути агресивними, мисливці на собак стали безкарними.  Чи мають вони право так безжально знищувати тварин?

Суди їх часто виправдовують. Серед таких Олексій Святогор, який ще й хизується, що труїть безпритульних чотирилапих. Чоловікові інкримінували виготовлення матеріалів, що пропагують насилля та жорстокість, за це йому загрожувало до пів десятка років за ґратами, але суд виправдав Святогора.

Чому так стається і чи працює закон про захист тварин, ішлося  у Сніданку з 1+1. Проблема комплексна, кажуть зоозахисники. В Україні уже 3,5 роки діє кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Утім, вироків не так уже й багато. Крім того, ці справи вважають не першочерговими, а винуватцям часто вдається відкупитися.

За жорстокість щодо тварин догхантера Олексія Святогора мали засудити, але його виправдали. Він називає себе санітаром міста, мовляв безпритульні — небезпечні. Святогор хвалився своїми здобутками. За його словами, на його рахунку тисячі вбитих тварин.

Два роки його справу розглядали в суді. Однак нюанс у тому, що ніхто не бачив дій чоловіка, а лише чув про них. Сам Святогор не соромився розповідати про це на телебаченні. Його виправдали, бо доказів забракло.

Навіть якщо є фото і відеопідтвердження — це не означає, що живодер понесе покарання. Виправдали й Володимира Байдича. Рік тому чоловік прив'язав за лапки собаку Барсика до машини, і волік тварину просто трасою. Сліди крові розтягнулися на півтора кілометра. Утім, поліція не побачила складу злочину, адже Барсик не залишився калікою.  

Причини такої абсурдності дуже примітивні, каже зоозахисник Олександр Тодорчук.  До прикладу, поліція не бачить загрози в таких злочинах, а дарма.

«Ви думаєте, що вони зупиняються на тваринах? Ні! Більше того, доведено психотерапевтами, чисельними дослідженнями, що після жорстокості до тварин починається знущання над людьми», — каже він.

Аби на права тварин нарешті звернули увагу вже декілька років поспіль вимагають створення зоополіції, крім того — встановлення реальних термінів навіть за пропаганду вбивства тварин.  

«Багато цих людей, яких притягують до відповідальності, мають гроші для того, щоб відкупитися. Натомість безпритульні тварини та волонтери грошей не мають», — наголошує Олександр Тодорчук.

До слова, Одеса повстала проти шкуродерів, тривають протести (відео).