Догори
Дати відгук

Я не знаю, що таке вбивство тварин – одіозний догхантер Святогор (відео)

Про це він сказав на засіданні суду

5 хв на прочитання28 Жовтня 2020, 22:58
Поділитись:

«Головний догхантер країни» Олексій Святогор останні кілька років потіснив у пошуковиках свого тезка – богатиря зі слов’янського епосу. Сотні, якщо не тисячі екоактивістів, зоозахисників та просто прихильників гуманного ставлення до тварин спостерігають за судом над ним, затамувавши подих і схрестивши пальці. Проте поки що їхні надії на судову систему не дуже великі. І на це є низка причин. GreenPost розбирається, що це за причини.

28 жовтня відбулося чергове судове засідання в його справі, на якому очікувався допит звинуваченого. Ніяких сторонніх осіб – включно з пресою – до зали суду не пустили, порадивши дивитися пряму онлайн-трансляцію. Засідання пройшло дивно: на вимогу судді вдягнути захисну маску захисник Святогора попросив про 20-хвилинну перерву, щоб змінити маску, суд погодився на 10, але після перерви адвокат так і не повернувся, через що розгляд справи перенесли.

Але в цій справі є настільки дивні речі, що на їхньому тлі зникнення захисника виглядає зовсім блідо.

У курсі справи

Справа Святогора живе і процвітає тягнеться з 2016 року. По ній винесено вже 7 ухвал, але вони не наближають появи вироку – радше навпаки. І що довше розглядають цю справу, то дивніше вона виглядає.

За офіційною версією 43-річний киянин Олексій Святогор власноруч знищив близько тисячі бездомних собак. Та ще й поділився цим досвідом у численних відео та аудіо – адже свого часу був доволі частим гостем на радіо й ТБ. Факту знищення собак (та й інших бездомних тварин) Святогор не заперечує, але стверджує, що робив це так, як передбачає закон «Про мисливське господарство та полювання».

Ходять чутки, що бродячих собак догхантер знищував щонайменше з мовчазної згоди столичної влади, яка таким чином чужими руками вирішувала питання: адже це набагато простіше й дешевше, ніж морочитися з вакцинацією, чипізацією та будівництвом притулків для тварин, котрі не мають господарів. Та звичайно, ніхто цих чуток не підтвердить.

У лютому 2019 року Святогор отримав можливість спробувати себе не лише в ролі обвинуваченого, а й потерпілого: невідомі жорстоко його побили, й у важкому стані догхантер потрапив до лікарні з переломом лобної кістки. Утім, замахи на нього були й раніше – наприклад, граната з розтяжкою у поштовій скриньці, але тоді догхантер не постраждав.

Але ні самосуд, ні порушення кримінальної справи не змусили Святогора переглянути свої позиції: він планує й надалі продовжувати вбивати безпритульних тварин.

Дивна стаття

Коли справа проти Святогора потрапила до Єдиного реєстру досудових розслідувань, усі за замовчуванням вирішили, що йдеться про «жорстоке поводження з тваринами». А це ст. 299 КК України – «жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій». Її санкція передбачає арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до 3 років, а якщо такі дії вчинені з особливою жорстокістю, щодо двох і більше тварин, повторно або «активним способом» – тоді взагалі йдеться про позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Проте обвинувачення догхантерові висунули за сусідньою статтею – 300, «ввезення в Україну творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію, з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні».

Максимум, який «світить» Святогорові за цією статтею, – 3 років позбавлення волі плюс позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Незрозуміло, чому Святогора судять за виготовлення і розповсюдження відеокліпів, котрі пропагують насильство і жорстокість (хоча логічніше було б притягувати до відповідальності операторів, які знімали з ним такі сюжети). Вважається, що Святогор пропагує жорстоке поводження з тваринами серед підлітків. Але чому саме жорстоке поводження з тваринами нібито винесено за дужки? Активісти вважають, що статтю Святогорові перекваліфікували з далеким прицілом: якщо догхантера таки засудять за ст. 300, це створить небезпечний прецедент, який потім можна буде використовувати як завгодно і проти кого завгодно. Достатньо буде лише необережного висловлювання на камеру – і вуаля.

Не останнє слово

Сьогодні відбулося те, чого так чекали всі, хто стежить за справою: допит обвинуваченого.

Проте Олексій Святогор – практикуючий юрист, тому за словом у кишеню не лізе. Свою участь у телепередачах, де розповідав про свою догхантерську діяльність, пояснює тим, що його запрошували. Щодо відеозаписів, які фігурують у справі, Святогор заявив, що не знає, де їх узяла свідок – «це не докази, це сміття».

«Можливо, вона сама там щось поназнімала», – сказав догхантер під час сьогоднішнього засідання.

На запитання, чи інформував він про способи вбивства тварин під час участі в телепередачах, Святогор відповів:

«Я не знаю, що таке вбивство тварин. Це кримінальний злочин, пов'язаний із позбавленням життя людини».

Розгляд справи продовжать 22 грудня. Але, судячи з усього, останню крапку в справі Святогора буде поставлено ще дуже нескоро.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання20 Квітня 2024
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання4 години тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання5 годин тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання6 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання11 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання13 годин тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання14 годин тому
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитання15 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання7 годин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання8 годин тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання8 годин тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання9 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання10 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання11 годин тому