Догори
Дати відгук

Ударні 3С — солодке, солоне та стресове: звідки береться пухкість у здорової людини

Винен натрій.

2 хв на прочитання26 Лютого 2024, 22:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Дуже частою проблемою зовнішності є пастозність, пухкість, набряклість, млявість підшкірної клітковини загалом або в певних частинах тіла. Кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін розповідає, як солоне, солодке та стресове здатні зруйнувати вашу красу, діючи через схожі механізми.

Отже, звідки береться пухкість у здорової людини без первинної патології лімфатичної системи? Винен натрій. Надлишковий натрій накопичується у підшкірно-жировій клітковині й там активує макрофаги, які починають виділяти оксид азоту NO, що розширює судини й особливий фактор росту vascular endothelial growth factor (VEGF)-C. Т-лімфоцити відіграють важливу роль у цьому процесі. Зниження кількості макрофагів порушує механізм видалення надлишкового натрію, і під дією факторів росту починається збільшене зростання (гіперплазія) лімфатичних судин із затримкою рідини. Мережа лімфатичних судин зростає, а їх тонус падає, і це все призводить до затримки рідини.

Солоне. Надлишок натрію у харчуванні посилює цей процес за зрозумілими механізмами. Пам'ятайте, що місце зберігання надлишку натрію — це підшкірно-жирова клітковина. А натрій зв’язує велику кількість рідини.

Солодке (і крохмалисте). Інсулін прямо діє на нирки, стимулюючи зворотне всмоктування натрію та затримку рідини. Також інсулін стимулює виділення альдостерону, який теж затримує рідину. Що вище глікемічне навантаження, то більша затримка рідини.

Стрес. Стрес посилює споживання солодкого та солоного, але й сам провокує затримку рідини та натрію. Для нашого тіла стрес — це фізична активність (втрата води та натрію з потом!) та бійка. Тому стрес включає численні системи затримки рідини та натрію. Стрес через симпатичну систему збільшує виділення реніну. Ренін підвищує рівень анготензину-2, а той — альдостерону. І ми знову втрачаємо калій і накопичуємо натрій. Також стрес діє і через активацію гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі, кортизол затримує натрій і воду. Стрес включає механізми підготовки до можливої крововтрати, гормон вазопресин починає затримувати воду. Зрозуміло, весь накопичений натрій залишається над крові, а йде у тканини, ведучи за собою воду.

Що робити?

«Нормалізація рівня стресу та харчування — це потужні інструменти управління своєю зовнішністю та водно-сольовим балансом. Особливо значущим є поєднання всіх зазначених факторів — тому здоровому харчуванню ще важливіше суворо слідувати при стресі, це пом'якшить його дію», — радить Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора