Догори
Дати відгук

Болі, виділення, кров: як стрес впливає на жіноче здоров'я та що з цим робити

Психосоматика у дії.

3 хв на прочитання26 Жовтня 2022, 00:26
Поділитись:

Найчастіше стрес стає головною причиною різкої появи тих чи інших нездужань. Через надмірні переживання можна зіткнутися навіть з раптовою появою неприємних симптомів по жіночій частині. The Voice розповідає, що робити, якщо через нерви у тебе виникли проблеми нижче пояса.

Видання наголошує, що поставити діагноз і призначити лікування може лише лікар.

Багато хто скаржиться, що під час складних періодів життя відчувають проблеми із ШКТ або побоюються за біль у серці та підвищений тиск. Однак стрес може впливати і на віддаленіші куточки організму. А саме — на статеву систему.

І тут йдеться не лише про місячне: затримку чи, навпаки, надто стрімке настання критичних днів справді часто пов'язують із надмірними переживаннями. Але крім цього, на тлі стресових ситуацій деякі жінки стикаються з куди неочевиднішими недугами: наприклад, із хворобливими відчуттями без наявних на те причин, нетиповими виділеннями кров'янистого кольору або із запальними процесами статевих органів.

Що особливо дивно, подібні симптоми можуть з'явитися, навіть якщо ви зазвичай не відчуваєте проблеми зі здоров'ям і давно забули, коли востаннє у вас були болі, свербіж та інші подібні «принади». Ось така психосоматика у дії!

Причиною всьому є підвищена вироблення «гормону стресу» кортизолу. Звісно, кортизол допомагає нам залишатися в тонусі і справлятися з повсякденними справами, навіть коли все йде не за планом. Але в той же час кортизол пробиває «броню» в імунній системі. Тож відповідь організму у вигляді порушення критичних днів або появи горезвісної молочниці цілком очікувана. І друге трапляється не рідше за перше.

«Молочниця, або кандидоз, пов'язана з ураженням шкіри та слизової оболонки статевих органів дріжджоподібними грибками. За фактом цей тип грибка органічно існує у нашому тілі доти, доки не стане збудником через несприятливі умови. Наприклад, молочниця може виникнути через загострення хронічних захворювань, несприятливий вплив довкілля, неправильний режим харчування — або ж, що трапляється нерідко, стрес», — підтверджує Ганна Поварова, акушер-гінеколог, репродуктолог Інституту репродуктивної медицини.

Незважаючи на психосоматичні причини появи проблем, лікувати їх доведеться, на жаль, класичним шляхом: зупинити розвиток патогенного середовища або кровотечу без медикаментів не вийде. Тому найкращим вирішенням ситуації стане оперативне відвідування кабінету гінеколога. Ну, чи хоча б тимчасове застосування тих медичних засобів, якими ви раніше успішно зупиняли неприємні симптоми.

Пам'ятайте про головне: навіть якщо ви придбали цілий пакет таблеток, свічок і кремів, проблема не піде, якщо ви не переможете свою нервову напругу.

Зрозуміло, що ми всі зараз маємо серйозні причини для стресу. Але все ж таки варто постаратися знизити кількість тривожних думок, дотримуватися звичної рутини і харчуватися корисними продуктами. Голод, переїдання, солодощі, фастфуд та інші харчові супутники стресу можуть лише посилити ситуацію та порушити мікрофлору статевої системи.

Також ми розповідали, чому після сексу болить сечовий міхур.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання2 години тому
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання2 години тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання4 години тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання4 години тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання5 годин тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання12 годин тому