Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • У Черкасах провели трансплантацію: мати віддала нирку доньці

У Черкасах провели трансплантацію: мати віддала нирку доньці

3:49
Поділитись:

У Черкасах провели другу трансплантацію нирки. Операція пройшла в центрі онкоурології обласного онкодиспансеру, а пацієнткою стала тридцятирічна жителька Кропивницького.  Донором  для неї стала її мати. 

Як повідомляє  Суспільне, про хворобу нирок пацієнтка дізналася у 24 роки. Відтоді життя тривало на гемодіалізі. Про те, що в Черкаському центрі малоінвазивної онкоурології вперше у кінці жовтня цього року провели трансплантацію нирки 25-річному чоловікові, дівчина дізналася з новин. Самостійно вийшла на зв'язок і домовилася.

Віра Компанієць, яку прооперували 5 грудня, вже знає, що буде робити: "Планів дуже багато на життя. Я вже планую де буду вчитися: хотіла б зв’язати свою професію з собаками. Нині п’ю гіпотензивні препарати. З'явилося більше енергії, але це тільки початок".

Завідувач обласного центру пластичної, реконструктивної та малоінвазивної онкоурології онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску, який разом із колегами провів трансплантацію нирки, повідомив, що до сьогодні інформацію про другу трансплантацію в Черкасах не афішували, бо хотіли впевнитися, що все йде, як слід.

"Все йде по плану: нирка працює, показники стабільні. Терапія відкорегована, тому ми готуємо вже наступних пацієнтів", — наразі пояснив лікар і додав,  що операцію провели безкоштовно. За гроші від  Міністерство охорони здоров’я.

"Цьогоріч в умовах цього пілотного проєкту – це прецедент, якого в країні не було ніколи. Ці операції абсолютно безкоштовні для пацієнтів", – розповів лікар.

Такого ж фінансування очікують і в прийдешньому році, додав Роман Морару-Бурлеску. Бо тих хто має хвороби нирок та живе на гемодіалізі лише в Черкаській області 350 осіб.

У Центрі планують обладнати ще чотири палати, додала завідувачка та освоїти новий вид трансплантації кісткового мозку – алогенну, коли стовбурові клітини братимуть від донора. А поки що, додав директор установи Віктор Парамонов, лікарі готуються до нових пересадок.

Відомо, в Україні вперше провели посмертну трансплантацію для дитини.