Догори
Дати відгук

В Україні вперше провели посмертну трансплантацію для дитини

Донором для дитини став трагічно загиблий чоловік, який посмертно врятував життя ще трьом людям

1 хв на прочитання11 Грудня 2020, 17:20
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Вночі 11 грудня в Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова 3-річній дівчинці вперше провели трансплантацію нирки від мертвого донора. Про це на особистій Facebook-сторінці повідомила засновниця ГО "Всеукраїнська платформа донорства "iDonor" Ірина Заславець.

За її словами, у маленької пацієнтки розвинулася гостра ниркова недостатність. Перетоніальний діаліз був неефективним. Лікарі давали мізерні шанси на одужання й повноцінне життя. Операцію з видалення уражених хворобою нирок та пересадки здорової провів хірург трансплантолог Владислав Закордонець.

А донором для 3-річної дитини став 38-річного чоловіка. Увечері 10 грудня його доставили до лікарні швидкої медичної допомоги в Києві з черепно-мозковою травмою. Через кілька годин медики зафіксували смерть головного мозку. Дружина та сестра чоловіка згодилися, щоб він посмертно став донором.

Також донорську нирку від загиблого чоловіка отримав 50-річний житель Київської області, а печінку пересадили  59-річному чоловікові.

Серце донора врятувало життя 34-річному пацієнту, який страждав на дилатаційну кардіоміопатію. Його серцевий м'яз не справлявся із навантаженням та міг відмовити у будь-яку хвилину.

Як ми писали раніше, в Черкасах вперше пересадили нирку синові від матері. Протягом півтора року чоловік перебував на гемодіалізі і чекав пересадки нирки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.