Догори
Дати відгук

Три феномени вітаміну D і як їх обійти: радить експерт

Його дефіцит може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Але просто приймати «сонячний вітамін» недостатньо.

3 хв на прочитання07 Лютого 2024, 01:21
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Вітамін D — один із найважливіших елементів для підтримки нашого організму. Він відіграє ключову роль у роботі багатьох систем та органів, і його дефіцит може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Але просто приймати «сонячний вітамін» недостатньо — треба врахувати кілька нюансів, про які розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

1) Парадокс добавок вітаміну D. Високі рівні вітаміну D у багатьох дослідженнях пов'язані зі зниженням ризику багатьох захворювань — від раку й аутоімунних хвороб до ожиріння та діабету. Якість і достовірність цих досліджень не викликають сумнівів. Але з іншого боку добавки вітаміну D практично ніде не знижують ризики захворювань. Чому? Два можливі пояснення парадоксу: 1. Вітамін D — сурогатний маркер здоров'я, тобто він вищий у тих, хто більше часу проводить надворі, а значить, активніший фізично, більше спілкується тощо). 2. Сонячне світло (ультрафіолет) викликає утворення близько десятка корисних сполук, крім вітаміну D (наприклад, оксид азоту, корисний для зниження тиску та для ерекції, або проопіомеланокортин тощо) — одна добавка не може повторити їх синергічний ефект. Що робити? Віддавати перевагу сонцю, навіть у зимових країнах.

2) Середземноморський феномен вітаміну D. Гіповітаміноз вітаміну D в сонячних країнах на кшталт Греції, Кіпру чи Австралії спостерігається надзвичайно часто. У чому причина? Насамперед — зміна способу життя (indoor lifestyle), коли люди працюють в офісах, відпочивають удома чи на терасах, їздять у машинах. Вітамін виробляється в шкірі тільки коли ваша тінь дорівнює чи коротша за ваш зріст — через кут падіння сонячних пороменів. Тобто вечірня прогулянка не допоможе вам підтримати рівень вітаміну D. Активне використання сонцезахисних кремів, демонізація сонця як онкогену, забруднення повітря — все це зменшує вироблення вітаміну D навіть у дуже сонячних країнах.

3) Жировий феномен вітаміну D. Що більше у вас жиру, то нижчий рівень вітаміну D. Як жиророзчинна сполука він накопичується в жировій тканині, і зниження жироспалювання зменшує доступність вітаміну D.

«Еволюцією було задумано, що голодною зимою ви на печі худнете — й у вас у міру схуднення вітамін D виходить у кров. Але, на жаль, зараз ми взимку жиріємо. Так, у людини масою 100 кг із 40 % жиру запасу вітамін D у жирі вистачить на 2000 днів з урахуванням рекомендованої добової дози! Шестирічний запас! Але сама людина може страждати від дефіциту вітаміну D! Що вищий рівень фізичної активності - то вищий рівень вітаміну D у крові. Що робити? Фізична активність і здорова вага забезпечать вам оптимальний рівень вітаміну D», — радить Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.