Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Найпотрібніший у цей період вітамін — це D»: лікар про те, чому взимку постійно хочеться спати та що з цим робити

«Найпотрібніший у цей період вітамін — це D»: лікар про те, чому взимку постійно хочеться спати та що з цим робити

Прокидаєшся — ще темно, повертаєшся із роботи — вже темно. Що робити?

5 хв на прочитання21 Грудня 2023, 01:24
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Світловий день усе коротший. Прокидаєшся — ще темно, повертаєшся із роботи — вже темно. Втомлюєшся швидше, настрій не дуже, а до весни ще, вважай, три місяці. Про те, як пережити зиму та не втратити бадьорість духу, «Дзеркало» на умовах анонімності поговорили з лікарем, чиї відповіді ми наведемо у вигляді тез.

Грудень, січень та лютий — місяці, коли світловий день досить короткий: як це позначається на стані людини

Багато залежить від способу життя. Наприклад, люди, які, працюють у нічні зміни чи закритих приміщеннях, ті ж шахтарі, не схильні до цієї залежності. У більшості у цей період помітно знижується емоційна активність. Частково це відбувається через нестачу серотоніну  — адже що коротший світловий день, то менше цього гормону виробляється в організмі. У результаті у людей накопичується хронічна втома, хронічне зниження настрою.

Другий момент – психоемоційний стан. Коли значну частину дня темно, воно погіршується. Також можуть позначатися проблеми на роботі чи в сім'ї.

У цей період люди частіше скаржаться на головний біль, втому, починають звертати більше уваги на те, чого раніше не помічали — нежить, кашель тощо. Річ у тім, що люди відчувають слабкість, втому, намагаються знайти причину та помічають, де їх щось турбує.

Чому так важко прокидатися зараз, коли надворі темно

Коли темно, треба спати, це наша еволюційна звичка. Навіть уві сні наш мозок працює. І коли у нас повіки заплющені, світло все одно потрапляє на сітківку, і, отже, ми відчуваємо, є воно чи ні. Тому взимку, коли дзвонить будильник, наш мозок розуміє, що світла недостатньо для того, аби вставати.

За логікою, якщо встати і швидко ввімкнути все світло в будинку, це може допомогти. Тільки краще використовувати світло наближене до сонячного, тобто більш жовте. Біле світло, хоч і сильніше освітлює, але гірше сприймається і дратує багатьох.

Що робити, щоб узимку не почуватися втомленим уже в середині робочого дня

Втома настає через депресію, зміну настрою, чи все нормально, а людина швидко втомлюється? Якщо перше - потрібно розбиратися з фахівцем, якщо друге - варто приймати вітаміни та вітамінні комплекси.

У наших широтах найпотрібніший у період вітамін — це D. Він бере участь у всмоктуванні кальцію та фосфору, чим робить свій основний внесок в остеогенез (утворення кісткової тканини). Це його основна функція. Крім того, він допомагає у відновленні пошкодженої нервової тканини та посилює імунітет.

Сенсу всім здавати аналіз на вітамін D я не бачу. Просто не варто переборщувати з цим вітаміном (як і з будь-яким іншим), але класичні профілактичні дози не зашкодять. Якщо маєте аутоімунні захворювання, можна перед застосуванням проконсультуватися з лікарем.

Бажано приймати вітамін D восени-навесні, але нічого не заважає пропити його зараз. Зазвичай достатньо приймати два-три місяці в профілактичних дозах, тобто в районі 1000-2000 міжнародних одиниць на день. Також можна приймати вітаміни групи В, магній, а також їсти більше фруктів та овочів — вітаміни, які містяться в них, краще засвоюються.

І хоч би як абсурдно це звучало, але втома лікується фізичною активністю. Всім зараз не треба починати готуватися до марафонів або тягати вантажі, але гуляти, займатися скандинавською ходьбою, плавати, якщо людина любить, варто. Почніть із двох-трьох разів на тиждень і потім збільшуйте активність.

Люди, котрі займаються фізичною працею, легше зносять скорочення світлового дня. Такі навантаження допомагають виробленню серотоніну, плюс людина стає більш задоволеною собою — адже вона щось зробила, є якийсь результат. Це один із методів лікування легкої депресії.

Намагайтеся під час світлового дня більше бувати на свіжому повітрі. Крім того, зараз нас оточує дуже багато інформації. Потрібно намагатися обмежувати її потоки. Більше часу приділяйте сім'ї, хобі та намагайтеся відволікатися.

Що допоможе у цей період нормально почуватися

Класичні продукти. Червоне м'ясо — тут найбільш цінна яловичина, тому що вона багата на білок. Свинина також гарна, але не настільки. Риба, бажано морська, вона багата на селен, магній.

Фрукти та овочі — важливо, щоб у раціоні вони становили хоча б 40 %, а в ідеалі - 60%. Так в організм потрапляє клітковина та вітаміни. Не забувайте пити достатньо води. Раніше говорили, що всього потрібно 2-3 л на день, зараз це заперечується. Але 1-1,5 л звичайної води — не соків, не компотів, не газування, а просто звичайної води — точно потрібно намагатися випивати щодня.

Чи правда, що у зимовий період треба яскравіше одягатися

Це суб'єктивна річ. Комусь такий піднімає настрій, а когось, навпаки, дратує.

Чи солодке допомагає пережити сірість

Якщо мова про чорний шоколад із невеликим вмістом глюкози, то в невеликих дозах — так. Але якщо переборщити, отримаєте більше шкоди, ніж користі. Цукор викликає звичку. Згодом організм вимагатиме його дедалі більше. Тому краще їсти не цукерки, а фрукти — грушу, яблуко, сливу. У них міститься фруктоза, яка не така шкідлива і дасть схожий ефект.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я