Догори
Дати відгук

«Сонний параліч»: невролог розповідає, що це таке і наскільки небезпечне

Якщо вам здається, що ночами домовик приходить вас душити, із ним можна «домовитися».

2 хв на прочитання28 Грудня 2021, 00:39
Поділитись:

Дуже багато людей упродовж свого життя бачити чи відчували якусь істоту біля себе або над собою і при цьому не могли ні кричати, ні рухатись. Дехто відчував, що його навіть душать. Лікар-невролог, психотерапевт Євген Скрипник розповідає, що звідси пішов міф про домовиків, які приходять вночі, та питання до домовика: «На добро чи на зло?»

Насправді ж ідеться не про домовика, а про розлад сну, який називається «сонний параліч», говорить лікар. І цьому стану є наукове обґрунтування.

«Сонний параліч» виникає під час фази сну, яка має назву «швидкий сон». У цей період сну спостерігається повна м‘язова атонія — розслаблення м’язів, щоб людина не могла ходити та рухатись, оскільки в неї в цей період спостерігаються сновидіння.

Невролог пояснює, що можуть бути випадки, коли при переході зі стану сну до пробудження людина розплющує очі, перебуває у свідомості, а рухатись не може. Це викликає відчуття страху, безпорадності, збільшується активність середнього мозку, який відповідає за порушення сприйняття, і виникають галюцинації. Людина починає бачити те, чого боїться: якусь людину, істоту, домовика тощо, а також відчуває тиск на груди чи щось подібне.

«Сонний параліч» здебільшого виникає, коли людина спить на спині, говорить Євген Скрипник. Також може виникати при порушеннях сну, зміні часових поясів, зміні графіку роботи (нічні зміни) та при панічних розладах.

Сам собою «сонний параліч» не несе небезпеки, запевняє лікар. Проте, оскільки це відчуття не з приємних, невролог пояснює, якою є профілактика «сонного паралічу»:

  1. Регулярно спіть 6-8 годин.
  2. Відмовтеся від гаджетів перед сном.
  3. Лягайте та прокидайтеся в той же час.
  4. Провітрюйте спальню.
  5. Використовуйте ліжко лише для сну та продовження роду.
  6. І, звісно ж, намагайтеся спати не на спині.

Раніше ми розповідали, як і в кого виникає безсоння.

Також ми писали про те, як вимкнути лампочку: проста вправа для того, щоби швидко заснути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost