Догори
Дати відгук

Скандальний провал «корупційних схем» Міндовкілля

Роман Шахматенко — темна конячка Міндовкілля, яка забруднилася в «корупційних схемах».

10 хв на прочитання08 Листопада 2021, 19:03
greenpost.ua greenpost.ua
Поділитись:

Увага суб’єктам господарювання, які постраждали від незаконних висновків із вимогою про проходження додаткової ОВД.

Наша редакція у квітні звертала увагу на те, що Міндовкілля у висновках з ОВД апробує на суб’єктах господарювання нові форми «відмов» у проваджені планованої діяльності, які суперечать вимогам законодавства. В нашому матеріалі ми законодавчо обґрунтовували та детально роз’яснювали, чому саме такі дії з боку Міндовкілля є грубим порушенням Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», та несуть у собі корупційне забарвлення https://greenpost.ua/news/nova-korupziina-shema-vid-ministerstva-abramovskogo-i30653.

Крім того, ми сподівались що Міндовкілля, в особах пані Тищенкової М.О. та пана Шахматенка Р.С. візьмуть це до уваги, нарешті вивчать Закон про ОВД, проаналізують його та зупинять неправомірну практику порушень його вимог. Але не  сталося, як гадалося. Замість того, аби вивчити закон, вони вочевидь вирішили  піти іншим шляхом та організувати "схему" зі штучних маніпуляцій  під час видачі висновків з оцінки впливу на довкілля,  (який відповідно до ЗУ «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» є документом дозвільного характеру у сфері господарської діяльності), у вигляді зобов’язання суб’єкта господарювання проведення додаткової процедури ОВД на тій же стадії проєктування.

За нашими даними, суб’єктам господарювання, які розпочинали процедуру оцінки впливу на довкілля, через пов’язаних із Тищенковою М.О. осіб, передавалась інформація щодо необхідності укладення договору на надання послуг із комплексного супроводження процедури ОВД (у тому числі розробки Звіту з ОВД) із підприємствами, на які має вплив Тищенкова М.О.

А саме:

ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Екоальянс»

ТОВ «Еко аудитор»

ТОВ «Екоексперт плюс»

TOB «ІК «ЦЕНТР ЕКОПРОЕКТ»

ТОВ «ЕКОВІН 360»

ТОВ «Центр управління відходами»

ТОВ «УКРРЕСУРСИ 2011»

Суб’єкти господарювання сподівалися, що після звільнення пані Тищенкової М.О. (нагадаємо, яка за рік отримала 59 адміністративних протоколів, пов’язаних із корупцію, за свою діяльність у сфері ОВД) https://greenpost.ua/news/protokoly-pro-koruptsiy-v-ministerstvi-zahystu-dovkillya-i22354 та приходу нової людини — Котяш Л.П. юриста за фахом, яка тривалий час працювала в Міністерстві юстиції України, щось зміниться в цьому напряму, але знов ні! Все триває, що підтверджується новими висновками з порушенням Закону, які опубліковані в Єдиному реєстрі з ОВД.

А, виявляється, просто є кому продовжувати цю  так звану «корупційну схему». Такому собі найнепублічнішому і тихому заступнику міністра Р. Шахматенку. Згідно з розподілом повноважень Шахматенко якраз курує напрямки ОВД і СЕО, та формування державної політики в частині Державної екологічної інспекції. Але дивним чином міністр Абрамовський і голова ДЕІ уже у відставці, саме за вкрай корумповану діяльність цього органу, а заступник міністра, який курує ту ж інспекцію, продовжує перебувати на посаді та, вочевидь, до нього поки що немає запитань? Пан Роман народився у Харкові, де проваджує свою діяльність так званий Харківський коксовий завод «Новомет», вже відомий та скандальний.  У свій час на це підприємство тиснула екоінспекція, саме екоінспектори зачастили з перевірками на «Новомет» і були ініціаторами судових розглядів по ньому. Але все подалося під соусом «невдоволення місцевих мешканців». Згодом ці «невдоволені мешканці» стали активними протестувальниками проплаченої акції проти вже колишнього міністра Абрамовського. Тепер стає зрозуміло, хто скоріш за все виступив замовником акцій протесту проплаченої громадськості проти свого шефа…

Крім того, Шахматенко є фігурантом кримінальної справи 12020000000001266 від 30.12.2020за фактами зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, відповідних уповноважених територіальних органів, які не вживають заходів реагування з метою запобігання шкоди довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, що призвело до спричинення тяжких наслідків; щодо зловживання повноваженнями службовими особами юридичних осіб приватного права всупереч інтересам таких юридичних осіб під час планованої діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, без такої оцінки та отримання рішень про провадження планованої діяльності, чим завдали та завдають істотної шкоди охоронюваним правам, свободам, державним та громадським інтересам, що спричинило тяжкі наслідки; щодо порушення службовими особами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, відповідних уповноважених територіальних органів, та суб’єктів господарювання порядку здійснення оцінки впливу на довкілля, правил екологічної безпеки під час проєктування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об’єктів, що спричинило тяжкі наслідки з правовою кваліфікацією, кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 3641 КК України.

Ця справа прямо підтверджує, що пан Роман курував, м’яко кажучи, недобросовісну діяльність  своєї підлеглої Тищенкової, про діяльність якої ми вже неодноразово писали у своїх попередніх розслідуваннях. Але варто зазначити, що у публічній площині про нашого героя жодного слова, а  скрізь фігурує тільки Абрамовський і пані Тищенкова.

А в цей час тихий заступник міністра займався звичайним «рішаловом» з ОВД.

Підтвердженням цих «корупційних схем», стало те, що 21 жовтня у Єдиному державному реєстрі судових справ була оприлюднена постанова Верховного суду://reyestr.court.gov.ua/Review/100440011 у справі Акціонерного товариства «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» (позивач)до Міндовкілля (відповідач).

Довідково:

У грудні 2020 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Акціонерного товариства «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, в якому позивач просив про визнання протиправним та скасування виданого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Реконструкція кар’єра у зв’язку з його поглибленням з метою підтримки потужності комбінату на період з 2021 року по 2030 рік» від 27.10.2020 р. №21/01-20191034617/1, реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності — 20191034617, опублікованого в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля 30.10.2020 р. в частині:

- пункту 7 висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Реконструкція кар’єра у зв’язку з його поглибленням з метою підтримки потужності комбінату на період з 2021 року по 2030 рік»;

- встановлення у будь-якій формі, прямо чи опосередковано, Акціонерному товариству «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» обов’язку провести додаткову оцінку впливу на довкілля до початку провадження планованої діяльності.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 30.10.2020 р. Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України було опубліковано Звіт про громадське обговорення планованої діяльності від 27.10.2020 р. №1/01-20191034617/2 та Висновок з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Реконструкція кар’єра у зв’язку з його поглибленням з метою підтримки потужності комбінату на період з 2021 року по 2030 рік» від 27.10.2020 р. № 21/01-20191034617/1.

В означеному висновку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, зокрема, вказало про допустимість провадження планованої діяльності з огляду на нижченаведене, а саме: визначення її допустимою після додаткової оцінки впливу на довкілля; за результатами аналізу звіту з оцінки впливу на довкілля було встановлено неможливість оцінити вплив від реконструкції кар’єра, у зв’язку з його поглибленням для підтримки потужності комбінату на період з 2021 року по 2030 рік, а саме на: атмосферне повітря, геологічне середовище, водне середовище, заповідні об`єкти, клімат та мікроклімат, соціальне та техногенне середовище. Екологічні умови будуть встановлені за результатами додаткової оцінки впливу на довкілля.

Акціонерне товариство «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», не погоджуючись з означеним висновком у частині встановлення умов щодо додаткової оцінки впливу на довкілля, та наголошуючи на тому, що Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України при покладенні обов’язку на позивача проведення додаткової оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, порушено норми Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», Закону України «Про дозвільну систему у господарській діяльності», і відповідно, вказаний висновок є протиправним та підлягає скасуванню у відповідній частині, звернулося до суду з означеним позовом.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 20.04.2021 р. позов було задоволено.

Але постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 04.08.2021 р. рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 20.04.2021 р. скасовано. У задоволенні позову відмовлено.

20.10.2021 р. Верховний суд України постановив:

  • касаційну скаргу Акціонерного товариства «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» задовольнити;
  • постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 04.08.2021 р. скасувати, а рішення Дніпровського окружного адміністративного суду від 20.04.2021 р. залишити в силі.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Отже, наші застереження щодо неправомірності діяльності чиновників Міндовкілля та оцінка нових форм «відмов», які були оприлюдненні в матеріалі GreenPost від 1 квітня 2021 року, наразі підтверджені рішенням Верховного Суду України https://greenpost.ua/news/nova-korupziina-shema-vid-ministerstva-abramovskogo-i30653. Шкода, що для цього знадобилось пів року та численні  збитки для суб’єктів господарювання.

Усі суб’єкти господарювання, які отримали такі висновки, можуть звернутись до наших юристів і журналістів, які готові надати підтримку у супроводі справ до суду задля відстоювання законних прав за ел. адресою [email protected]. Спільними зусиллями це знущання з Закону та суб’єктів господарювання має бути припинено.

А з боку правоохоронних органів чекаємо реакції на неправомірну діяльність горе-чиновників Міндовкілля: пані Тищенкової М.О., пані Котяш Л.П. і пана Шахматенка Р.С. Адже ці адміністративні справи можуть для Міндовкілля обернутися кримінальними з нарахуванням величезних збитків для держави. Цього разу закон і суд на боці суб’єктів господарювання, а не міністерства.

Також будемо спостерігати, як далі розвиватимуться події навколо кадрів Міндовкілля. Чи підуть за гучною відставкою міністра Абрамовського та, звільненням голови Держекоінспекції, звільнення одного з чинних заступників  — Романа Шахматенка. Питання відкрите?

Нагадаємо, нову корупційну схему від міністерства Абрамовського. 

ТОП-чиновнику Мінекоенерго вручено 34 протоколи про корупцію. 

Підлегла міністра Абрамовського колекціонує протоколи про корупцію та продовжує працювати на держслужбі. 

Роман Шахматенко — темна конячка нового Міндовкілля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Кактуси на підвіконні Корисні поради Домашні квіти
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання56 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання2 години тому
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора