Догори
Дати відгук

У Калуші відходи небезпечного виробництва потрапили в річку, Міндовкілля не реагує (фото, відео)

Отрута загрожує повністю позбавити місто питної води та перетворити його на пустелю.

2 хв на прочитання27 Квітня 2021, 19:01
Калуш через небезпечні промислові відходи опинився на межі екологічноїкатастрофи Калуш через небезпечні промислові відходи опинився на межі екологічноїкатастрофи
Поділитись:

У місті Калуш Івано-Франківської області в річки Сівка та Кропивник потрапляють небезпечні відходи колишніх калійного та магнієвого заводів. Про це на особистій сторінці у Facebook повідомив місцевий краєзнавець і гірський рятівник Василь Фіцак.

Каже, що в річки промислові відходи потрапляють через Домбровський кар’єр і хвостосховище. 

«Це глауберова сіль. Утворюється за температури +8 і нижче. Цей мінерал відкладається на бортах хвостосховища та відвалів кар’єру із розсолів, які постійно цілорічно витікають у довкілля, починаючи з осені», — пояснює Фіцак.

Додає, що шкідливі речовини отруюють довкілля в Калуші вже понад 50 років. 

Вимагає терміново звернути увагу на проблему мешканців Калуша і нардеп Едуард Прощук, 85-й виборчий округ (Івано-Франківська область).

«Хочу вкотре підняти питання Домбровського кар'єру та небезпечної ситуації, котра там склалася. Ситуація погіршується з кожним роком, на кар'єрі не проводять системний аналіз та моніторинг. Там зберігаються величезні запаси відходів, які можуть становити загрозу для питної води», — каже Прощук.

Аби не допустити екологічної катастрофи, потрібно забезпечити регулярний моніторинг ситуації на кар'єрі. Івано-Франківський гірничий університет нафти та газу підрахував, що на це потрібно 2 млн грн. Але в Міндовкілля цей запит відхилили.  

Прощук додав, що вже направив звернення до президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Адже міністр захисту довкілля Роман Абрамовський на ситуацію не реагує. 

Як стало відомо раніше, під Києвом у річку викинули тисячі каністр із хімікатами.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко