Догори
Дати відгук

Роман Шахматенко — темна конячка нового Міндовкілля

Три дні на посаді: що відомо про нового заступника Абрамовського

5 хв на прочитання10 Липня 2020, 19:35
Поділитись:

Новостворене Міндовкілля та міністр Роман Абрамовський отримали ще одного заступника – юриста з Команди підтримки реформ при колишньому Мінприроди Романа Шахматенка. Рішення про його призначення було ухвалено під час засідання Уряду 8 липня.

Що відомого про Романа Шахматенка наразі час?

Працював юристом у Команді з підтримки реформ при Мінприроди (міністерство було ліквідоване у вересні 2019 року), створеній ЄБРР для підтримки політичних та інституційних реформ в Україні.

Це було перше місце роботи, де Роман Шахматенко займався екологічною сферою, зокрема, теорією реформи екологічного контролю і навіть став співавтором закону «Про державну природоохоронну службу». До цього він позиціонував себе успішним бізнесменом, який займався різноплановим бізнесом. Зокрема, у сфері геології та надр.

На державній службі Роман Шахматенко вперше у своєму житті опинився лише зараз. Хоча у 2014 році вже  спробував себе у великій політиці, балотуючись у народні депутати від ПП «Народний фронт» за 178-м мажоритарним виборчим округом на Харківщині, проте до парламенту так і не потрапив.

На кону держава – бізнес почекає?

На відміну від політики, із бізнесом у Романа Шахматенка складається все набагато краще. Про це свідчить остання подана до НАЗК декларація про доходи та дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Приміром, Роман Шахматенко був керівником та засновником ТОВ «Українська екологічна група плюс» (код ЄДРПОУ 40746986). Основним видом діяльності цієї компанії наразі є видання газет, а раніше вона мала назву ТОВ «ЮК «Баєрс» та ТОВ «ЮК «Шахматенко і партнери».

Їх керівником та засновником є бізнес-партнер Романа Шахматенка — Вілен Дорошенко. Останньому також належить ТОВ «Укр Еко Сервіс» (консультування з питань комерційної діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування)

Крім того, Роман Шахматенко є співзасновником скандального ТОВ «Бучанський завод бруківки».

Це підприємство встигло "прославитися" успішною участю у державних тендерах, загальна сума виграних угод якого лише за 2017-2019 роки становить 6 265 935 грн.

Щоправда, цією "успішною" історією вже зацікавилася Києво-Святошинська місцева прокуратура Київської області. Адже проти ТОВ «Бучанський завод бруківки» порушено кримінальну справу щодо 926 тис. грн, заплачених за надання послуг із капітального ремонту пішохідних доріжок у м.Буча.

От тільки жодних робіт з укладання вуличного покриття підприємство не проводило, але дивним чином має підписані акти про їх виконання.

Наразі у «бруківочній» справі триває слідство

Це лише невеликий епізод, який свідчить про порядність бізнес-партнерів новопризначеного заступника міністра.

Крім вищезгаданої ТОВ «Українська екологічна група плюс» (код ЄДРПОУ 40746986), Роман Шахматенко не приховує прямий зв’язок з Адвокатським об’єднанням «Баєрс» (код ЄДРПОУ 38669122) та є його співзасновником. Тут у нього теж не менш цікаві бізнес-партнери, а саме: Микола Веретяк та Ігор Багрій.

Останній, судячи з даних відкритих реєстрів, дуже цікавиться екологічною сферою та був засновником, зокрема, ТОВ «Еко Газета» (код ЄДРПОУ 41316248) та Асоціації «Експерти з оцінки впливу на довкілля» (код ЄДРПОУ 42270325).

Керівником ТОВ «Еко газета» є Максим Глушаниця. Той самий помічник одіозного депутата восьмого скликання - «бурштинового короля» Борислава Розенблата. Максима Глушаницю свого часу дивним чином було переведено з апарату Верховної Ради України на посаду начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області.

Згодом він очолював обласне комунальне підприємство «Луганськ Еко Баланс» (код ЄДРПОУ 32473339), яке займалося консультуванням з питань комерційної діяльності й керування та діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, а також керував вищезгаданою Асоціацією «Експерти з оцінки впливу на довкілля».

Щоправда, згодом керівництво асоціацією було передано Дмитру Мормулю – колишньому керівнику Державної геологічної служби та ТОВ «Центральна енергетична компанія», а також ряду інших підприємств, пов’язаних з користуванням надрами.

Особистий інтерес чи все-таки держава? Навіщо потрібна посада заступника міністра?

Зважаючи на специфіку та пов’язаність бізнесів Романа Шахматенка та його бізнес-партнерів з екологічною сферою, наприклад, у питаннях видобутку, розвідки надр та щодо оцінки впливу на довкілля (висновки ОВД видає Міндовкілля – ред.) очевидно, що новий заступник міністра прийшов у міністерство захисту довкілля та природних ресурсів не заради порятунку довкілля чи проведення давно назрілих реформ, а винятково для лобіювання цілком зрозумілих бізнес-інтересів.

Чи хтось ще вірить, що 30 чи 35 тисяч грн офіційної заробітної плати заступника міністра (без вирахувань) – це ті причини, з яких люди відмовляються від власного успішного бізнесу та йдуть на державну службу, щоб вірою і правдою служити Батьківщині?

Тим паче, що декларація, подана Романом Шахматенком, як кандидатом на посаду заступника міністра, підтверджує його статтус забезпеченого українця. Наприклад, новопризначений чиновник задекларував декілька недешевих автомобілів і будинків, а також 85 тис. дол. та 1,2 млн грн готівки.

Отож, із нетерпінням чекаємо на розподіл функціональних обов’язків між заступниками міністра Романа Абрамовського та прослідкуємо, хто на рівні заступників стане куратором таких «некорупційних» сфер як управління надрами та ОВД і СЕО. Схоже, історія про нові корупційні схеми та ризики у Міндовкілля тільки набирає обертів. Далі буде…

Нагадаємо, компанію нового заступника міністра захисту довкілля обвинувачують у привласненні грошей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.