Догори
Дати відгук

Перша допомога при високому тиску: радить лікар

Якщо підвищення тиску не тягне на гіпертонічний криз, а напохваті немає медикаментозних засобів, ситуація вирішувана.

3 хв на прочитання04 Серпня 2022, 01:28
Поділитись:

Артеріальний тиск є силою, з якою циркулююча кров впливає на артерії — найважливіші кров'яні судини в організмі. Підвищений кров'яний тиск — гіпертонія (артеріальна гіпертензія). Гіпертонічний криз — це невідкладний стан, що виникає через різке підвищення артеріального тиску. Всупереч суспільній думці, гіпертонічний криз не має характерних цифр артеріального тиску, ці показники дуже індивідуальні. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Високий тиск небезпечний насамперед тим, що кровоносні судини втрачають еластичність, а це може призвести до їхнього розриву й інсульту (порушення кровопостачання мозку). Крім того, підвищення артеріального тиску загрожує розвитком таких ускладнень:

  • порушення зору внаслідок погіршення кровопостачання сітківки або повна втрата зору як результат крововиливу в склоподібне тіло й/або сітківку;
  • стенокардія — біль у серці через порушення кровопостачання міокарда;
  • гіпертрофія лівого шлуночка серця;
  • інфаркт — омертвіння ділянки серцевого м'яза як результат порушення її кровопостачання;
  • серцева недостатність — порушується цикл систола-діастола, що призводить до погіршення відтоку крові та наповнення шлуночків;
  • ниркова недостатність — розвивається внаслідок погіршення кровопостачання нирок;
  • погіршення загального стану нервової системи (дратівливість, швидка стомлюваність, схильність до депресії);
  • порушення роботи мозку в результаті погіршення стану церебральних судин можуть загрожувати зниженням інтелектуальних здібностей аж до розвитку так званої судинної деменції (слабоумства, що стало результатом хронічної недостатності мозкового кровообігу).

Потенційна ймовірність розвитку подібних ускладнень зумовлює необхідність швидкої корекції артеріального тиску.

У деяких людей підвищення тиску перебігає безсимптомно, проте в більшості випадків відзначаються наступні ознаки: слабкість і швидка стомлюваність, давлячий або пульсуючий головний біль у потиличній і/або скроневій частині, нудота, запаморочення, біль за грудиною, шум у вухах, задишка при звичному фізнавантаженні, оніміння кінцівок, погіршення зору, миготіння «мушок» перед очима, дратівливість, підвищена чутливість до світла (іноді до звуків). Поява навіть одного або двох із перелічених вище симптомів має стати приводом для занепокоєння.

Якщо показання тонометра підтвердили, що у вас високий тиск, то для початку варто почати глибоко дихати. Протягом кількох хвилин необхідно робити повільні вдихи та видихи, прийнявши зручне положення та заплющивши очі. Видих слід робити животом, а не грудьми. Це знімає нервову напругу та покращує периферичне кровопостачання. Щоб мозку було легше отримати кисень, квартира гіпертоніка має добре провітрюватись. Полегшити стан допоможе холодний компрес на шиї та на лобі. Як разову допомогу можна прийняти препарат із групи інгібіторів АПФ у поєднанні зі знеболюючим препаратом (парацетамол, ібупрофен). Однак кардіологи не радять лікуватись таким чином на регулярній основі. Вибір медикаментів для зниження тиску має бути узгоджений із лікарем — саме він допоможе підібрати необхідний препарат, який завжди має бути у домашній аптечці.

Якщо напохваті немає медикаментозних засобів, а підвищення тиску не тягне на гіпертонічний криз, можна спробувати наклеїти на гомілку гірчичник. За рахунок припливу крові до ніг досягається незначний гіпотензивний ефект.

Ще може допомогти компрес із яблучним оцтом. Складену марлю або рушник змочують у такій рідині та прикладають до ступнів. Із погляду доказової медицини спосіб є сумнівним, проте деякі пацієнти запевняють, що він дає ефект.

Тиск також допомагає знизити масаж комірцевої зони. Однак на відміну від класичного варіанту виконання, рухи при погладжуванні повинні виконуватися з більшим натиском і прямувати вниз — від шиї до попереку.

Також ми розповідали, як нормалізувати тиск без пігулок: кардіолог порадив запам'ятати важливе правило.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.