Догори
Дати відгук

Не лише м’ясо: добірка рецептів смачних вегетаріанських страв, які готуються на мангалі

Сподобається не лише вегетаріанцям, а й любителям гастрономічних експериментів.

10 хв на прочитання21 Травня 2023, 07:37
Поділитись:

На мангалі можна готувати не лише м'ясні страви. «Здорові люди» пропонують рецепти приготування овочів, фруктів і грибів на грилі, які сподобаються не лише вегетаріанцям, а й любителям гастрономічних експериментів.

Цвітна капуста на мангалі

Інгредієнти:

цвітна капуста — 1 великий качан;

вершкове масло — 2 ст. л.;

олія — 2 ст. л.;

часник — 2 зубчики;

тертий пармезан — 20 г;

цибулина — 1 шт.;

овочевий бульйон;

кмин — дрібка;

свіжа петрушка — 3-4 гілочки;

сіль, мелений чорний перець.

Покрокове приготування.

Цвітну капусту ретельно помити і нарізати на стейки (скибочками завтовшки по 2 см). Кожен шматочок викласти на окремий аркуш фольги.

Розтопити вершкове масло і змішати його з олією, додати сіль, перець, кмин і дрібно нарізану петрушку. Рясно посипати скибочки цвітної капусти сумішшю спецій, щільно загорнути краї фольги.

Готувати на гарячому мангалі близько 10-15 хвилин, поки цвітна капуста стане м'якою.

Потім акуратно розгорнути краї фольги, посипати стейки тертим пармезаном, знову закрити і запікати ще пару хвилин, поки сир не розплавиться.

Шашлички з маринованих овочів на мангалі

Овочевий шашлик маринується за півгодини до приготування.

Інгредієнти:

кабачок — 1 шт.;

баклажан — 1 шт.;

цибулина — 1 шт.;

зелений перець — ½ шт.;

червоний перець — ½ шт.;

жовтий перець — ½ шт.;

помідорів чері 14 шт.;

часник -3-4 зубчики;

орегано — 1 ст. л.;

бальзамічний оцет — 3 ст. л.;

олія — 6 ст. л.;

сіль, перець.

Приготування.

Часник почистити та подрібнити, орегано дрібно накришити. Викласти в миску, додати олію, оцет, сіль і перець.

Овочі помити і нарізати досить великими однаковими кубиками (помідори різати потрібно тільки в тому разі, якщо замість чері використовуються більші сорти).

Зібрати шашлички на дерев'яні шпажки, чергуючи овочі. Краще починати і закінчувати шматочком перцю (ще шматочок покласти всередину).

Викласти шашлички в миску чи на тацю з бортиками, залити маринадом. Залишити на півгодини за кімнатної температури.

Обсмажувати на мангалі на середньому вогні, поки шашлички з овочів не підрум'яняться.

Брускета з помідорами та базиліком

Хліб для приготування брускети на мангалі краще купувати не дуже свіжий.

Інгредієнти:

хліб домашній — 8 скибочок;

стиглі помідори — 500 г;

базилік — 8 листків

часник — 2 зубчики

орегано

рослинна олія, сіль, чорний перець — за смаком.

Приготування.

Базилік помити й обсушити.

Помідори помити і порізати дрібними шматочками. Викласти в миску, додати базилік, орегано, сіль, перець та олію.

Добре перемішати та залишити приблизно на 30 хвилин.

Хліб обсмажити на мангалі із двох сторін до зарум'янювання.

З одного боку натерти брускету часником і викласти поверх томати. Злегка збризкати маслом і дати відпочити пару хвилин, потім подавати.

Картопля, запечена у фользі на мангалі

Зелень для цього рецепту знадобиться свіжа (крім паприки), її кількість вказана у нарізаному вигляді.

Інгредієнти:

картопля — 10 шт. середніх розмірів;

розмарин — 1 ст. л.;

шавлія — 1 ст. л.;

чебрець — 1 ст. л.;

петрушка — 2 ст. л.;

гостра паприка;

сіль, перець;

рослинна олія.

Приготування.

Всі приправи висипати в миску, додати олію і добре перемішати.

Картоплю ретельно промити й обсушити. Чистити її не треба.

Кожну картоплину розрізати вздовж навпіл і змастити сумішшю трав.

Загорнути кожну бульбу в алюмінієву фольгу і помістити на ґрати мангалу.

Тримати на вогні від півгодини й більше — залежно від розміру картоплі. Щоб визначити готовність, бульби можна проткнути виделкою.

Кесаділья з квасолею

Кесаділья — мексиканська страва, яку обов'язково варто скуштувати! Її готують зі складених коржів із різними начинками. Якщо спеціальних коржів немає напохваті, можна використовувати тонкий вірменський лаваш.

Інгредієнти:

коржі діаметром 25 см — 6 шт.;

консервована квасоля — 250 г;

помідори — 1 шт.;

червоний болгарський перець — 1 шт.;

перець халапеньйо — 1 шт.;

часник — 1 зубчик;

кінза — 125 г;

зелена цибуля — 30 г;

сир типу чеддер — 350 г;

сир фета — 125 г.

Приготування.

Перець помити і, не розрізаючи, обсмажити на грилі. Потім шкірку зняти, насіння та плодоніжку видалити, а перець нарізати скибочками.

З квасолі злити рідину, промити й обсушити.

У помідорів і халапеньйо видалити насіння та нарізати овочі на дрібні шматочки.

Часник, зелена цибуля та коріандр подрібнити.

Всі інгредієнти, крім сиру, з'єднати у мисці та перемішати. Сир натерти на буряковій тертці.

Розкласти коржики на робочій поверхні, розподілити овочеву суміш і сир по половині кожного коржика, залишаючи вільними приблизно 1,5 см від краю. Цю частину злегка намочити водою, щоби краї добре склеїлися, та закрити коржики.

Змастити ґратки для приготування олією і готувати кесадильї на середньому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку.

При подачі посипати кесадильї накришеною кінзою. За бажання коржі нарізати на частини.

Лаваш із сиром і помідорами на мангалі

Сир підійде як звичайний, так і білий розсольний на кшталт сулугуні.

Інгредієнти:

тонкі лаваші — 2 шт.;

сир — 150 г;

помідор 1 шт.;

часник — 3 зубчики;

зелень — за смаком;

майонез — 3 ст. л.

Приготування.

Сир і помідор нарізати пластинками. Зелень помити, обсушити та подрібнити. Часник нарізати пластинками чи дрібно накришити.

Розрізати лаваш на квадратики. Викласти на кожен шматочок лаваша по пластинці сиру, часник, зелень і трохи майонезу, а потім помідор.

Згорнути лаваш конвертиком і обсмажувати на мангалі з кожного боку до зарум'янювання.

Шашлик із шампіньйонів на мангалі

Інгредієнти:

печериці — 500 г;

олія — 3 ст. л.;

соєвий соус — 2 ст. л.;

гострий перець мелений;

приправа з трав.

Приготування.

Печериці очистити, промити й обсушити.

У мисці змішати приправу з трав, гострий перець, соєвий соус і олію.

Залити гриби, перемішати, щоб соус покрив печериці, і залишити приблизно на годину.

Нанизати гриби на печериці та смажити на не дуже гарячому грилі, поки печериці не зарум'яняться.

Пікантна стручкова квасоля на мангалі

Квасоля для цієї страви краще відварити заздалегідь.

Інгредієнти:

зелена квасоля — 400 г;

червоний солодкий перець — 2 шт.;

мигдаль — 80 г;

чилі — за смаком;

рослинна олія;

сіль.

Приготування.

Відварити квасолю у великій кількості підсоленої води близько 5 хвилин.

У перці видалити плодоніжку, насіння та внутрішні плівки. Розрізати його на широкі смужки й обсмажити на мангалі до зарум'янювання.

Щойно перець буде готовий, прибрати його в миску, а потім злегка обсмажити на мангалі квасолю. Вона має набути характерних смужок від ґрат.

Додати квасолю до перцю, приправити чилі, сіллю й олією. Закрити фольгою і залишити настоятися приблизно півгодини.

Мигдаль крупно подрібнити, посипати квасолю і подавати.

Сендвічі з помідорами та сиром

Інгредієнти:

цільнозерновий хліб — 8 скибочок;

великі помідори — 1 шт.;

жовтий сир — 80 г;

шпинат — 2 жмені;

червона цибуля — 1 шт.;

базиліка — 1 пучок.

Приготування.

Зелень помити й обсушити. Сир і помідор нарізати скибочками.

На чотири скибочки хліба розкласти половину кількості шпинату, потім помідори, посипати їх сіллю та перцем. Зверху покласти цибулю і базилік, скибочку сиру і потім шпинат, що залишився.

Накрити скибочками хліба, що залишилися, і придавити чимось важким. Залишити на кілька хвилин, аби сендвіч став щільнішим.

Викласти сендвічі на мангал і готувати кілька хвилин з кожного боку. У ході обсмажування краще бутерброди тримати під пресом або притискати лопаткою.

Морква на мангалі

Інгредієнти:

морква середнього розміру — 3 шт.;

олія — 2 ст. л.;

сіль;

соєвий соус — 60 мл;

мед — 60 г;

коричневий цукор — 1 ст. л.;

часник — 1 зубчик;

корінь імбиру — 2 см;

перець чилі.

Приготування.

Моркву помити, почистити та нарізати діагональними пластинками завтовшки 0,5-0,7 см. Змастити олією та присипати сіллю.

Викласти на мангал і смажити до м'якості, перевертаючи кожні 5 хвилин.

Часник та імбир почистити та подрібнити. Викласти в миску, додати дрібно нарубаний перець чилі без насіння, цукор, соєвий соус, мед. Ретельно розмішати.

Отриманим маринадом змастити моркву та тримати на вогні ще кілька хвилин. Потім перевернути, знову змастити й обсмажувати ще такий час.

Готову моркву викласти в тарілку, залити соусом, що залишився, і перемішати.

Спаржа на мангалі

Для приготування на відкритому вогні підходить велика спаржа, яка буде рум'яною зовні і залишиться м'якою всередині.

Інгредієнти:

велика спаржа — 1 пучок;

рослинна олія;

велика сіль.

Приготування.

У спаржі зрізати тверду частину. На стеблі, що залишилося, внизу частково зняти шкірку. Вимити й обсушити спаржу.

Розкласти спаржу на добре розігрітій решітці мангалу та тримати, поки не зарум'яниться (близько 3 хвилин), потім перевернути.

Викласти смажену спаржу на сервірувальну таріль, зверху збризнути олією і посипати сіллю.

Шашлик із тофу на мангалі

Інгредієнти:

тофу — 300 г;

жовтий перець — ½ шт.;

червоний перець — ½ шт.;

зеленого перцю — ½ шт.;

кабачок — 2 шт.;

цибуля — 2 шт. середнього розміру;

соєвий соус — 1 ч. л.;

олія — 1 ч. л.;

часник — 1 зубчик;

майоран, сіль — за смаком.

Приготування.

Порізати тофу кубиками приблизно 2 х 2 см. Загорнути в чистий рушник і поставити зверху щось важке, наприклад, каструлю з водою. Залишити як мінімум на 30 хвилин. Це дозволить видалити з тофу непотрібну рідину.

В цей час можна приготувати маринад. Для цього в мисці змішати соєвий соус, олію, майоран і подрібнений часник, ретельно перемішати.

Овочі помити й обсушити, цибулю почистити. Нарізати цибулю, цукіні та перець скибочками приблизно такого ж розміру, що і тофу.

Сформувати шашлички, чергуючи тофу й овочі. Полити зверху маринадом і залишити на кілька хвилин.

Обсмажувати шашлички на гарячих ґратах, змащуючи їх залишками маринаду й іноді перевертаючи, щоб вони поступово просмажилися з усіх боків.

Коли тофу стане золотаво-коричневим, а овочі м'якими — шашлик готовий (займе близько 20-25 хвилин).

Сендвіч із шоколадом і бананом

Інгредієнти:

білий хліб — 8 шматочків;

банан — 1 шт.;

шоколадна паста — 100 г;

цукрова пудра.

Приготування.

Кожен шматочок хліба обсмажити з двох сторін до золотистої скоринки, потім змастити з одного боку шоколадною пастою.

Банани нарізати впоперек шматками завтовшки близько 1 см. Викласти на чотири шматочки хліба кружечки бананів і прикрити хлібом, що залишився.

Злегка притиснути й обсмажити на мангалі ще кілька хвилин.

Перед подачею посипати сендвіч пудрою.

Ананас на мангалі

Інгредієнти:

ананас — 1 шт.;

коричневий цукор — 1 ст. л.;

мед — 2 ст. л.;

кориця;

пучок м'яти.

Приготування.

Ножем зрізати верхню та нижню частину ананаса, видалити шкірку.

Ананас нарізати кружальцями завтовшки 2 см, вирізати тверду серцевину.

Розкласти скибочки ананаса на гарячих гратах мангалу і готувати приблизно по 3 хвилини з кожного боку, поки вони не стануть золотисто-коричневими.

Викласти ананас на тарілку, полити медом, посипати цукром і корицею.

Прикрасити ананас листочками м'яти та подавати.

Раніше ми наводили кілька варіантів рецептів суперсмачних шашликів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.