Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • День сільськогосподарських тварин:найнесподіваніші тварини на фермах світу

День сільськогосподарських тварин:найнесподіваніші тварини на фермах світу

У світі утримується понад 70 млрд сільськогосподарських тварин.

3 хв на прочитаннягодина тому
День сільськогосподарських тварин. Фото: Капібара / Kuiv Zoo День сільськогосподарських тварин. Фото: Капібара / Kuiv Zoo
Поділитись:

2 жовтня у світі відзначають День сільськогосподарських (фермерських) тварин. Дата символічна, адже вона приурочена до дня народження Махатми Ганді, відомого своїми принципами ненасильства та гуманності.

День започаткували у 1983 році організації із захисту тварин, щоб привернути увагу до умов утримання та використання сільськогосподарських тварин у промисловому та фермерському виробництві. Основний акцент робиться на гуманному ставленні, зменшенні страждань і пошуку більш сталих методів виробництва продуктів харчування.

За даними ФАО, у світі утримується понад 70 млрд сільськогосподарських тварин. Їхнє вирощування пов’язане не лише з питаннями харчування, а й з екологічними викликами: високим рівнем споживання води, деградацією ґрунтів та викидами парникових газів. Саме тому дедалі більше фермерів і споживачів звертають увагу на альтернативні підходи — від органічного тваринництва до поширення рослинних продуктів.

В Україні тема гуманного ставлення до тварин теж набуває актуальності. Розвиваються невеликі фермерські господарства з органічним виробництвом, популяризуються ініціативи щодо добробуту тварин. Експерти наголошують, що майбутнє українського фермерства лежить у балансі між економічною вигодою та екологічною відповідальністю.

Топ-10 найнезвичніших сільськогосподарських тварин світу

Фермерство не обмежується коровами чи свинями. У різних країнах світу люди розводять надзвичайно незвичних тварин — як для харчових потреб, так і для отримання молока, вовни, шкіри чи навіть косметичних інгредієнтів.

1. Капібара (Південна Америка)

   Найбільший гризун планети. У Бразилії та Венесуелі вирощується на м’ясо, яке вважається делікатесом.

2. Страуси (Африка, Австралія, Європа)

   Популярні ферми у багатьох країнах. Використовують м’ясо, яйця, жир (для косметики) і пір’я.

3. Лами та альпаки (Південна Америка)

   Розводяться для вовни, м’яса та як тяглова сила. Альпакова шерсть вважається однією з найцінніших у світі.

4. Крокодили (Австралія, ПАР, Таїланд)

   Їх утримують заради шкіри, м’яса й олії з жиру.

5. Верблюди (Близький Схід, Африка, Центральна Азія)

   Дають молоко, м’ясо, вовну та є транспортом у пустелях.

6. Олені (Скандинавія, Канада, Алтай, Японія)

   Розводяться для м’яса (оленина), рогів (пантів), молока та шкури.

7. Яки (Тибет, Монголія, Гімалаї)

   Джерело молока, м’яса, вовни. Надзвичайно витривалі в горах.

8. Морські свинки (Перу, Еквадор, Болівія)

   Традиційний білковий продукт у країнах Анд.

9. Жаб’ячі ферми (Азія, Латинська Америка)

   Розводять для харчування й медицини.

10. Шовкопряди (Китай, Індія)

    Хоч це комахи, але офіційно фермуються: їхня продукція — натуральний шовк.

До класичних фермерських тварин, які вирощують по всьому світу, належать:

  • корови (молоко, м’ясо, шкіра),
  • свині (м’ясо),
  • вівці (молоко, вовна, м’ясо),
  • кози (молоко, м’ясо, шкіра),
  • кури, гуси, качки, індики (м’ясо, яйця, пір’я),
  • коні (тяглова сила, м’ясо у деяких країнах),
  • кролі (м’ясо, хутро).

Цікаво, що перелік «незвичних» тварин залежить від континенту. Наприклад, для Європи страус чи капібара — екзотика, а для Перу морська свинка — така ж звична, як у нас курка.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро