Догори
Дати відгук

«Грузини рекомендують»: кілька варіантів суперсмачних шашликів

Як приготувати цю страву такою, щоб… просто пальчики оближеш.

6 хв на прочитання05 Травня 2023, 21:17
Поділитись:

Прогноз погода не обіцяє спекотних, сонячних днів, але хтось обов'язково вирішить провести цей час на природі та, швидше за все, посмажити шашлики. Щоб не довелося довго шукати відповідний рецепт, у «Дзеркалі» попросили читачів поділитися секретами того, як приготувати цю страву такою, щоб… просто пальчики оближеш.

Рецепт №1 від читача Дмитра: шашлик на ківі

Інгредієнти:

1-2 кг свинини, бажано шийна частина з жировими прошарками;

3-4 ківі (можна м'які);

2-3 великі цибулини;

сіль і чорний перець.

Приготування.

Нарізаємо м'ясо стандартними шматками для шашлику. Солимо і перчимо, хоча це можна зробити і після маринування, не важливо. Ріжемо цибулю та ківі, а потім перетираємо в блендері до рідкого стану. За бажання можна додати ще й розмарин. Заливаємо м'ясо отриманою сумішшю та маринуємо дві-три години, не більше.

«Перед приготуванням на шампурах із м'яса треба зняти весь маринад. Потім смажити, як звичайний шашлик. Ківі розшаровує волокна м'яса, тому воно виходить дуже соковитим і м'яким», — пояснює Дмитро.

Слід сказати, що рецепт шашликів із ківі до душі не всім. Інший наш читач написав, що «несмачно зовсім».

«Висихаючи, сік ківі залишає на м'ясі дрібні тверді частинки. Відчуття, наче шашлик борошном посипаний. У мене особливого рецепту немає. Можу лише сказати, що шашлик, приготовлений у тандирі (куляста піч-жаровня. — Прим. ред.), набагато смачніший і соковитіший, ніж на мангалі», — ділиться своїм досвідом чоловік.

Рецепт №2 від читача, який побажав залишитися неназваним: шашлик на травах

Інгредієнти:

1 кг свинини;

2 пучка кінзи;

2 пучка базиліка;

лимон.

Приготування.

За дві-три години до того, як зберетеся смажити шашлик, наріжте кінзу і базилік, засипте ними м'ясо і дайте постояти. За півгодини до приготування відтисніть на м'ясо лимон і додайте сіль і перець за смаком.

«Більше нічого не потрібно. Я називаю це — шашлик у зелені. Цей рецепт мені дав один азербайджанець», — написав читач.

Рецепт №3 від Іди: шашлик із перцем і помідорами

Інгредієнти:

1-2 кг свіжої свинини (полендвиця чи шия);

1-1,5 кг помідорів;

2-3 перці;

цибуля, кінза та петрушка (Іда бере на око).

Приготування.

Ріжемо свинину, помідори та перець на шматочки. Шинкуємо зелень та цибулю. Перемішуємо все це в каструлі і залишаємо на три-чотири години у теплому місці.

«Після цього на шампури нанизуємо м'ясо впереміш із овочами. Такого смачного я не пригадаю», — говорить читачка.

Ще один варіант шашлику із помідорами запропонувала інша читачка Лариса. Усі інгредієнти, зізнається дівчина, вона бере на око.

«Нам знадобляться помідори, цибуля та трохи свіжого базиліку. Все перетираємо в блендері та заливаємо цією сумішшю м'ясо, яке ми до цього вже посолили та додали до нього спеції. Виходить дуже смачно, соковито та незвично», — розповідає читачка.

Рецепт №4 від читача Миколи: шашлик на «Кока-колі»

Інгредієнти:

1 кг свинини (краще шия);

половина маленької пляшки «Кока-коли»;

1 чарка соєвого соусу;

1 чарка кетчупу;

зубчик часнику.

Приготування.

Для маринаду змішайте «Кока-колу», соєвий соус, кетчуп і часник. Наріжте на шматки свинину і на вісім годин залиште в маринаді. Потім насадіть свинячі шматочки на шампури і смажте на грилі до готовності.

Рецепт №5 від читачки, яка «півроку жила в Грузії»: м'ясо, сіль — і більше нічого

«Це не так стандартно, як «грузини рекомендують». Ті самі грузини, які, чуючи про різні наші нестандартні способи маринувати м'ясо, щиро дивуються: «Вай, ти його сирим потім їси?!». Хороше м'ясо грузини роблять так: без усього і вся ріжуть на шматки, нанизують на шампури та кладуть на мангал із вогнем», — написала читачка.

Щойно, продовжує читачка, м'ясо «закрилося» з одного боку, що відбувається швидко, його перевертають. Після цього беруть жменю звичайної солі та кидають зверху на м'ясо. Що залишилося — стільки м'ясу і треба.

«Коли з другого боку м'ясо «закривається», вогонь пригасають до вугілля, а м'ясо знову перевертають, кидають ще одну жменю солі — і готують далі як завжди. Поки півроку жили в Грузії, тільки такий спосіб бачили у виконанні найрізноманітніших знайомих. Саме «для себе», а не у кафе», — розповідає читачка.

Рецепт №6 і №7 від читачів, які за простоту

Інгредієнти:

свинина, лимон, цибуля сіль, перець.

Приготування.

Нарізаємо м'ясо на шматочки, додаємо сіль та перець за смаком. Шинкуємо і кладемо сюди ж цибулю, а потім вичавлюємо сік лимона. Залишки лимона можна покласти з м'ясом.

«З ранку замаринував, на обід уже можна на вогонь. До такого шашлику буде добре запекти овочі. І окрема смакота в сезон — кукурудза на вугіллі. Можна готувати як очищену, так і в листі», — пояснює читач.

Є варіант ще простіший.

«Залийте м'ясо олією, посоліть, поперчіть, додайте кріп. Дайте всьому цьому годину постояти — і буде дуже ніжний та соковитий шашлик», — ділиться своїм рецептом другий читач.

Бонус — три секрети від читачів, які допоможуть зробити смачний шашлик ще кращим.

«Мій секрет приготування шашлику полягає в тому, щоб засалити м'ясо за два дні до години Х. За цей час воно «дозріє», і в результаті це дасть йому соковитість і м'якість. А маринад уже можна зробити на свій смак і заправити ним м'ясо за кілька годин до приготування», — пише один із читачів.

Другий читач радить смажити шашлики на шишках.

«У нас на дачі ростуть сосни. Ми збираємо шишки та готуємо на них замість дров. Шишки швидко прогорають, буквально за 15 хвилин, і дають дуже гарний жар, а також приємний аромат сосни», — написав читач.

Ще одна читачка рекомендує їсти вже готовий шашлик із варенням із чорної смородини.

«Варення має бути трохи з кислинкою, не солодке. Це допоможе розкрити повноту смаку», — запевняє вона.

Також ми наводили рецепт смачного томатного соусу на зиму — на піцу, в борщ, до шашлика.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.