Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Найшкідливіші страви новорічного столу: ендокринолог радить, на що варто «налягати», а від чого краще відмовитися

Найшкідливіші страви новорічного столу: ендокринолог радить, на що варто «налягати», а від чого краще відмовитися

Новорічний стіл повинен бути відображенням позитивних харчових звичок.

2 хв на прочитання31 Грудня 2022, 15:53
Поділитись:

Новорічні застілля давно стали новорічною традицією. Але таке застілля може погано закінчитися — у кращому разі появою додаткових кілограмів, у гіршому — викликом «швидкої». Як же цьому запобігти? Про це розповів лікар-ендокринолог Арсеній Русанов.

Які з новорічних традиційних страв є максимально шкідливими?

Мабуть, із традиційних новорічних страв виділяється салат олів'є з картоплею, майонезом і ковбасою.

Саме останні два компоненти роблять його надкалорійним. Можливим варіантом є використання альтернативних рецептів приготування цього салату: без картоплі, із заміною ковбаси на курячу грудку чи креветок, майонезу — на сметану.

Також варто звернути увагу на салат «оселедець під шубою». Цей салат за рахунок оселедця (одна з найжирніших видів риб) і великої кількості майонезу також має високу калорійність.

Такий салат складно зробити низькокалорійним, але за бажання можна знайти альтернативні рецепти і для нього. Принципи схожі на приготування дієтичного олів'є: прибрати картоплю, замінити майонез на сметану; для приготування цього салату небажано використовувати оселедець в олії.

Якщо хочеться приготувати ці салати в «класичному» вигляді, то не варто робити їх у великій кількості, краще вибрати один із них, використовувати дрібнішу нарізку інгредієнтів для кращого контролю з'їденої порції.

Чи потрібно наперед голодувати?

Ні. Голодувати тиждень чи два до новорічного застілля, щоб якомога більше з'їсти за новорічні свята — погана стратегія, у такому разі можна набрати кілька зайвих кілограмів.

Різка зміна в раціоні може негативно зашкодити роботі травної системи організму. Новорічний стіл повинен бути відображенням позитивних харчових звичок і вашого нового способу харчування, включаючи найкращі, якісні та корисні продукти.

На які продукти варто «налягти», а які краще не їсти?

Можна зробити акцент на наступних продуктах:

  • куряча грудка, індичка;
  • нежирні види риби, морепродукти, ікра;
  • менш жирні види червоного м'яса (кролик, телятина, яловичина);
  • сири моцарелла, фета, рікотта, вершковий;
  • більше овочів і зелені, фруктові нарізки;
  • зелений горошок, квасоля;
  • гриби, оливки, маслини;
  • оливкова олія, соєвий соус;
  • цільнозерновий хліб.

Слід бути помірним у прийомі таких продуктів:

  • майонез і соуси на його основі;
  • ковбаси, копченості, напівфабрикати;
  • жирніші сорти м'яса: свинина; субпродукти;
  • кондитерські вироби, здобна випічка, хліб із борошна найвищого ґатунку;
  • солодкі газовані напої.

Також ми розповідали, як не вигоріти, готуючись до свят.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Сімейна медицина в Україні між служінням і комерціалізацією: чи є вихід?
4 хв на прочитанняВчора
Робота мобільної клініки в прифронтових українських селах. Фото: Dignitas Ukraine
Десятки населених пунктів залишилися без медичної допомоги: мобільні клініки допомагають жителям прифронтових сіл
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитанняВчора
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитанняВчора
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитання18 Травня 2025
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитання18 Травня 2025
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитання18 Травня 2025