Найшкідливіші страви новорічного столу: ендокринолог радить, на що варто «налягати», а від чого краще відмовитися
Новорічний стіл повинен бути відображенням позитивних харчових звичок.
Новорічні застілля давно стали новорічною традицією. Але таке застілля може погано закінчитися — у кращому разі появою додаткових кілограмів, у гіршому — викликом «швидкої». Як же цьому запобігти? Про це розповів лікар-ендокринолог Арсеній Русанов.
Які з новорічних традиційних страв є максимально шкідливими?
Мабуть, із традиційних новорічних страв виділяється салат олів'є з картоплею, майонезом і ковбасою.
Саме останні два компоненти роблять його надкалорійним. Можливим варіантом є використання альтернативних рецептів приготування цього салату: без картоплі, із заміною ковбаси на курячу грудку чи креветок, майонезу — на сметану.
Також варто звернути увагу на салат «оселедець під шубою». Цей салат за рахунок оселедця (одна з найжирніших видів риб) і великої кількості майонезу також має високу калорійність.
Такий салат складно зробити низькокалорійним, але за бажання можна знайти альтернативні рецепти і для нього. Принципи схожі на приготування дієтичного олів'є: прибрати картоплю, замінити майонез на сметану; для приготування цього салату небажано використовувати оселедець в олії.
Якщо хочеться приготувати ці салати в «класичному» вигляді, то не варто робити їх у великій кількості, краще вибрати один із них, використовувати дрібнішу нарізку інгредієнтів для кращого контролю з'їденої порції.
Чи потрібно наперед голодувати?
Ні. Голодувати тиждень чи два до новорічного застілля, щоб якомога більше з'їсти за новорічні свята — погана стратегія, у такому разі можна набрати кілька зайвих кілограмів.
Різка зміна в раціоні може негативно зашкодити роботі травної системи організму. Новорічний стіл повинен бути відображенням позитивних харчових звичок і вашого нового способу харчування, включаючи найкращі, якісні та корисні продукти.
На які продукти варто «налягти», а які краще не їсти?
Можна зробити акцент на наступних продуктах:
- куряча грудка, індичка;
- нежирні види риби, морепродукти, ікра;
- менш жирні види червоного м'яса (кролик, телятина, яловичина);
- сири моцарелла, фета, рікотта, вершковий;
- більше овочів і зелені, фруктові нарізки;
- зелений горошок, квасоля;
- гриби, оливки, маслини;
- оливкова олія, соєвий соус;
- цільнозерновий хліб.
Слід бути помірним у прийомі таких продуктів:
- майонез і соуси на його основі;
- ковбаси, копченості, напівфабрикати;
- жирніші сорти м'яса: свинина; субпродукти;
- кондитерські вироби, здобна випічка, хліб із борошна найвищого ґатунку;
- солодкі газовані напої.
Також ми розповідали, як не вигоріти, готуючись до свят.