Догори
Дати відгук

Міжнародний день здоров'я жінок: як жінки можуть подбати про себе

Адже просто відвідувати лікаря недостатньо

4 хв на прочитання28 Травня 2021, 17:38
Поділитись:

Міжнародний день дій з охорони жіночого здоров'я, Міжнародний день дій за здоров'я жінок або просто Міжнародний день здоров'я жінок відзначається з 1987 року.

Є багато хвороб, які у жінок діагностують частіше, ніж у чоловіків – розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера, інфекції сечових шляхів тощо. Але деякі хвороби належать до суто жіночих. Як їм можна запобігти? Своїми рекомендаціями із GreenPost поділилася лікар акушер-гінеколог Анна Самойленко.

Відвідувати гінеколога. Перший візит має відбутись у 14 років – лікар має подивитися, чи нормально розвивається дівчинка. Жінка в дітородному віці має відвідувати гінеколога раз на рік, якщо він не призначив частіше. Обов’язково мають братися мазки на флору та атипові клітини, також раз на 2 роки робити УЗД малого тазу та молочних залоз, тому що виявити всі захворювання при огляді неможливо. Жінки після менопаузи можуть відвідувати гінеколога рідше, якщо він дозволить.

Вести здоровий спосіб життя: вживати корисну їжу, займатися фітнесом та просто гуляти, дбати про нормальний сон.

Дотримуватися звичайної гігієни. Достатньо раз на день підмиватися та міняти білизну. Можна користуватися щоденними прокладками. Білизну краще обирати з натуральних матеріалів і зручного крою.

«Стринги неприпустимі – їх можна вдягти під вечірню сукню, але постійно носити стринги не рекомендується категорично. Слава Богу, молодь перестала їх носити», – говорить Анна Самойленко.

Прати білизну слід якісним порошком (не конче руками, можна просто закинути в пральну машину) і обов’язково гарно виполіскувати. Якщо ви впевнені в здоров’ї своїх оточуючих, можна прати свою білизну разом з їхньою. А от прасувати її сенсу нема.

Спати зі здоровими чоловіками і дбати про раціональну контрацепцію, залежно від віку.

Лікар радить не використовувати презерватив лише тоді, коли ви розумієте, що партнер здоровий, а ще краще перед початком статевого життя без презерватива здати аналізи на всі можливі захворювання, які передаються статевим шляхом. Це можна зробити навіть анонімно, звернувшись до шкірвендиспансеру.

Правильно поводитися під час менструації.

Приділити увагу своєму тілу після пологів. Якщо після пологів м’язи тазового дна не справляються (наприклад, відбувається неконтрольоване сечовипускання під час сміху), потрібно порадитися з лікарем – він запропонує комплекс спеціальних вправ або корекцію. Але після нормальних пологів такого бути не повинно. Крім гігієни статевих органів, після пологів нічого додаткового не треба робити, лише підмиватися двічі на день. Після завершення післяпологового періоду (6 тижнів) слід звернутися до лікаря – поговорити про контрацепцію тощо.

Проте не варто забувати і про інші аспекти здоров’я жінки.

«Я раджу жінкам щодня дозволяти собі щось дуже радісне, щоб вони хотіли наблизити для себе, представити, що це, бажане, все ближче, ніби дивишся кіно про себе, думати: "Що я можу сьогодні зробити, щоб моя мрія (про здоров'я своє і своїх близьких, про фінансове благополуччя, яке, в кінцевому підсумку теж позначиться на фізичному та духовному здоров'ї), щоб ці бажання і мрії скоріше втілилися в життя".  Іноді потрібна допомога і сприяння інших людей – тоді підняти дупу і почати шукати цих людей, питати у всіх знайомих, може, ці люди зовсім поруч, а хтось може підкаже, де знайти! А іноді потрібні власні зусилля для досягнення своїх завдань, тут ні друзі, ні лікарі не допоможуть.

Пам'ятайте: не можна прийти до грубки і сказати їй, мовляв, дай мені, будь ласка, тепла, а я потім тобі дров підкину. Ні, спочатку дрова, спочатку ви – вкладаєте, віддаєте свою енергію, а потім "буде вам щастя", тепло, світло, енергія підтримки для вас!»

 – додає у коментарі GreenPost реабілітолог, практичний, пренатальний і сімейний психолог, доула Валентина Острогляд.

Ми вже писали про День менструальної гігієни: поради гінеколога.

Також ми розповідали про те, як запобігти появі акушерських свищів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.