Догори
Дати відгук

Коли слід чистити зуби — до чи після їди

Є чимало аргументів на користь обох підходів.

3 хв на прочитання06 Грудня 2021, 13:24
Чищення зубів Чищення зубів
Поділитись:

Усі стоматологи одностайні, що зуби потрібно чистити двічі на день. А ось про те, коли краще чистити зуби вранці — до сніданку чи після нього — єдиної думки фахівці не мають.

Телеграм-канал «Нотатки лікаря» наводить аргументи прихильників обох підходів.

Причини чистити зуби до сніданку:

  • Бажання швидше освіжити дихання після сну й усунути неприємну гіркоту в роті.
  • За сніданком без ранкового чищення зубів бактерії та наліт, що з'явилися за ніч, потрапляють разом з їжею до шлунку, що може негативно позначатися на роботі ШКТ (а може й ні, залежить від ШКТ). Але навіть усвідомлення того, що їжа буде зі смаком нічного нальоту на зубах, викликає негативні емоції.
  • Якщо снідати до чищення зубів, то кислоти, що містяться в їжі, плюс кислоти, що утворилися за ніч, розм'якшують емаль. Механічні рухи щіткою по ослабленій емалі допомагають кислотам швидше проникнути вглиб і руйнувати зуб.
  • З тієї ж причини продукти та напої, що фарбують зуби (та сама кава або чай) із легкістю проникають у структуру емалі й підфарбовують її.
  • Якщо ж чистити зуби до сніданку, то зубна паста припиняє процес впливу на емаль кислоти, що утворилася вночі, плюс фторвмісна зубна паста зміцнить емаль і створить своєрідну плівку, яка дасть додатковий захист зубам під час їди.
  • А після їди, для усунення залишків їжі, можна просто прополоскати рот водою або скористатися іригатором.

Але є й причини чистити зуби після сніданку:

  • Смак їжі змінюється, якщо снідати відразу після чищення зубів — справді, зубна паста на якийсь час пригнічує смакові рецептори, що відповідають за сприйняття солодкого та гіркого смаку.
  • Чищення зубів після їди сприяє повному очищенню порожнини рота від залишків їжі, свіжого дихання та більш пролонгованого ефекту від кальцію та фтору.
  • Зуби після чаю або кави забарвлюються, і цей ефект посилюється, якщо чистити зуби до їди, оскільки щетинки зубної щітки та абразивні речовини у пасті трохи стирають емаль.

Однак хоча навіть фахівці не мають єдиної думки, проведені дослідження показали, що для структури емалі немає великої різниці, чистимо ми зуби до їди чи після, йдеться у повідомленні «Нотаток лікаря».

Для емалі важливим є неагресивне з нею поводження та своєчасний догляд — до витончення емалі можуть призвести зубна паста з високою абразивністю, дуже жорстка щітка, занадто часті чищення та агресивна їжа. Тому дослідники мають зауваження щодо чищення.

Погано чистити зуби безпосередньо перед вживанням агресивної їжі, яка містить багато цукрів і кислот, і відразу після того, як така їжа викликає підвищену кислотність, яка розм'якшує емаль. І в тому, і в іншому випадку потрібен проміжок часу.

Отже, чистити зуби можна і до, і після сніданку, але в обох випадках потрібно дотримуватися додаткових рекомендацій і мати в запасі півгодини ранкового часу.

Якщо ви віддаєте перевагу чищенню зубів до сніданку, то робіть це за півгодини до їжі, щоб відновити смакове сприйняття їжі і дати час компонентам пасти ввібратися в емаль, а після їди прополоскати рот і використовувати зубну нитку за потреби.

Якщо вам зручніше чистити зуби після сніданку, то відразу після пробудження краще прополоскати рот водою, щоб усунути неприємний запах і нормалізувати кислотність. А після сніданку почистити зуби через 30–60 хвилин, щоб не пошкодити чутливу після їжі емаль.

Також ми наводили список корисних для зубів продуктів, які очищають емаль.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost