Догори
Дати відгук

Кліщі: як уберегтись і що робити, якщо вберегтись не вдалося

6 хв на прочитання17 Травня 2020, 10:45
Поділитись:

Парки та ліси – це не лише можливість насолодитися чистим повітрям, а й небезпека підчепити кліща. Особливо після такої теплої зими, як ця: кліщі гинуть при морозі -5°С, тому зараз їхня кількість просто рекордна.

Прокушуючи хоботком шкіру теплокровної істоти, кліщ виділяє анестезуючу рідину, тому укус може бути практично безболісним. Присмоктавшись, кліщ здатен протриматися на тілі людини/тварини до 12 діб. Усе може обмежитися свербіжем та припухлістю шкіри, хоча є й більш «хардові» варіанти: кліщовий енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рикетсіози тощо.

Деякі види кліщів більш небезпечні для людей, деякі більше загрожують нашим чотирилапим улюбленцям. Тому про те, як запобігти «знайомству» з кліщем та що робити, якщо воно все-таки відбулося, ми поговорили і з сімейним лікарем Оленою Луцькою, і з ветеринарною клінікою ВетПлюс.

Що варто зробити двоногим

Чим небезпечні кліщі для людини. Кліщі можуть переносити близько 15 інфекцій. Але, скажімо, кліщовий енцефаліт у наших широтах не водиться – Україна не є ендемічною зоною за енцефалітом. Найбільш реальна небезпека – хвороба Лайма (бореліоз), яку переносять іксодові кліщі.

На ранній стадії хвороби Лайма будуть прояви у вигляді еритеми (пляма на місці укусу) або так званого грипоподібного синдрому – це ломота в суглобах, кістках і м’язах, висока температура, підвищена втомлюваність і сонливість. На цьому етапі хвороба добре лікується. Якщо ж її не лікувати, почнеться пізня стадія, на якій можливе ураження суглобів (артрити), нервів (невропатії, неврити – до речі, неврит лицьового нерва в ендемічних районах у майже 30% випадків спричинений бореліозом), блокада серця, менінгіт, ураження шкіри тощо. Проте й на цьому етапі хвороба Лайма виліковна, просто лікування буде більш тривалим.

Є ділки, що продають свої «фуфломіцини» для лікування хронічної хвороби Лайма, хоча нема наукового підтвердження існування такої форми цієї хвороби.

Профілактика. Варто використовувати репеленти, тільки треба уважно читати інструкцію – наприклад, не всі репеленти можна застосовувати для дітей до трьох років (а для дітей до двох місяців протипоказані всі репеленти взагалі).

Кліщі більше «люблять» дітей через тоншу шкіру. У дитини кліщ може прокусити навіть волосисту частину голови – тоді важче спостерігати за цим укусом. Але дорослі теж не застраховані від кліщів – вони мають вразливі місця (внутрішній згин ліктя та коліна, шия, пахова зона). Тому для прогулянки в лісі краще вибрати одяг із довгими рукавами та холошами, високі шкарпетки. Після прогулянки потрібно відразу оглянути себе, а одяг відправити до пральної машини.

Якщо кліщ усе-таки «вибрав вас». Щоб не гаяти часу, можна скористатися звичайним пінцетом або спеціальним пристроєм для витягування кліщів – вони продаються в зоомагазинах. Якщо ж боїтеся чи не вмієте витягувати кліщів, варто звернутися на травмпункт або до клініки, яка це робить.

Головне – не роздушити кліща при вийманні. Це дуже важливо, бо збудники бореліозу розташовані у травній системі кліща, і з «втратою герметичності» зростає ризик того, що борелії потраплять у рану. Кліща не можна заливати олією, лаком, фарбою, перешкоджати потраплянню кисню – це теж може спричинити потрапляння вмісту кліщевого шлунка в рану і підвищити ризик інфікування.

Нема ніякого сенсу нести видаленого кліща на аналіз – це лише марно витрачені час та кошти. Клінічна тактика все одно буде однаковою, і в усьому світі кліщів досліджують лише для епідеміологічної інформації про розповсюдження захворювань. Треба просто після видалення кліща обробити ранку антисептиком, помити руки і звернутися до лікаря – бо в деяких випадках може знадобитись антибіотикопрофілактика, і вона робиться в перші три доби після укусу кліща. Що довше кліщ просидів на тілі, то вища ймовірність, що антибіотики знадобляться. Неприємна новина – такий курс триває цілих три тижні.

Що варто зробити чотирилапим

Чим небезпечні кліщі для тварин. У тварин кліщі можуть викликати ерліхіоз, бореліоз, анаплазмоз, піроплазмоз. Найбільше уваги ветеринари зазвичай приділяють саме піроплазмозу. Цю хворобу ще називають бабезіозом – при ній у мазку крові видно бабезії (внутрішньоклітинний паразит). Симптоми  піроплазмозу неможливо не помітити: млявість, втрата апетиту, бліді слизові оболонки, температура вище 39,5.

Профілактика. Існує декілька варіантів захисту.

1) Обробка шкіри спеціальними репелентами. Їхня основна перевага у легкості застосування, доступності та низькій вартості. Основний недолік – стійкість комах до певних видів інсектицидів та варіант отруєння при вилизуванні. Тому, щоб убезпечити свого улюбленця від потрапляння репелента в рот, потрібно наносити препарат на шкіру в районі холки (кінець шиї та між лопатками).

Слід враховувати, що препарати на фіпронілі є безпечними для годуючих та вагітних самиць. Цей вид препаратів можна використовувати з 8-10-тижневого віку.

А для молодших «пацієнтів» краще вибрати безпечну для здоров’я екзопудру від ектопаразитів (бліх та кліщів).

Обробка шкіри робиться кожні 3-4 тижні цілий рік.

2) Таблетки. Механізм їхньої дії такий: вкусивши тварину, ектопаразит помирає протягом 4-8 годин, не встигаючи за цей період ввести інфекцію. Головний недолік таблетованої форми захисту від кліщів – ціна. Зате є багато переваг: вища ефективність, мінімальний відсоток звикання і пробоїв захисту, нетоксичність, простота використання, довгий період виведення основної діючої речовини з крові тварини. Крім того, такі препарати можна застосовувати з 8 тижнів від народження.

Вибираючи препарат, читайте інструкцію. Деякі таблетки діють 4 чи 5 тижнів, але є засоби, котрі діють цілих 12 тижнів (тільки треба враховувати, що це не три місяці, а 84 дні).

3) Після прогулянки треба оглядати чотирилапого друга.

Що робити, якщо тварину все-таки вкусив кліщ. Викрутити кліща, обробити місце укусу хлоргексидином, обробити від кліщів та уважно спостерігати за твариною 3-5 днів. Якщо після прогулянки тварина стала гірше почуватися до вечора, треба, не чекаючи ранку чи наступного дня, їхати до лікаря.

Аналіз на піроплазмоз відразу після укусу не роблять, бо в мазку крові бабезії можна буде знайти лише через добу-дві, тому треба чекати симптоматики.

Ліки від піроплазмозу призначає ветеринар. Такі препарати мають часті побічні дії, тому колоти їх «для профілактики» та без підтвердженого діагнозу аналізом не варто.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання10 хвилин тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання2 години тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання5 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання6 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання14 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитаннягодина тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання3 години тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання4 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання7 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання8 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання8 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання9 годин тому