Догори
Дати відгук

До 2024 року фінансування охорони здоров’я на рівні 5 % ВВП не буде

Обіцяного три роки чекають. Але скільки українських медиків дочекаються цього — не відомо.

2 хв на прочитання19 Липня 2021, 11:08
Лікар Лікар
Поділитись:

Міністр фінансів Сергій Марченко під час виступу із приводу ухвалення Бюджетної декларації України на 2022–2024 рр. повідомив, що під час формування видатків у бюджеті буде передбачено збільшення фінансування сфери охорони здоров'я за зведеним бюджетом до 5 % ВВП в 2024 р.

«Кошти будуть направлені на розвиток системи екстреної допомоги, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації; відшкодування коштів вартості лікарських засобів пацієнтам, які отримують ліки за кошти державного бюджету або з незначною доплатою; закупівлю вакцин від COVID-19 тощо», — повідомляє МОЗ.

Колишня медсестра ЦРЛ Києво-Святошинського району Ніна Козловська, очільниця ГР «Будь, як Ніна» вважає, що таким чином відбувається свідоме, заплановане знищення державної медицини.

«Державі невигідна державна медицина, яку потрібно оплачувати, виділяти на неї бюджет. Тому просто вирішили спеціально затягнути цей процес, щоб медики позвільнялися, а лікарні були знищені/скорочені... А до 2024 р. залишиться мінімум державних лікарень і медиків», — сказала Ніна Козловська у коментарі GreenPost.

Вона нагадує, як на акції до Дня медика медичні працівники говорили Міністру охорони здоров’я Вікторові Ляшку про свої зарплати та скорочення лікарень, але він запевняв, що цього не може бути.

«Тільки сліпий і глухий не помітить, що відбувається у лікарнях медики страйкують, пишуть, звертаються скрізь, що їх скорочують, зарплати по кілька місяців не виплачують, і ніхто на це не звертає увагу. Думаю, у нас буде лише один шанс восени якщо ми у вересні перед прийняттям бюджету на 2022 р. не об’єднаємось і не вийдемо всі разом, нас позвільняють і поскорочуюють поодинці», — переконана Ніна Козловська.

Нагадаємо, що відповідно до закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, щорічно визначається в Законі України про Державний бюджет України як частка валового внутрішнього продукту у розмірі не менше 5 % ВВП. І це лише на реалізацію програми медичних гарантій для населення без урахування інших програм в охороні здоров’я та витрат, пов’язаних із медичним обслуговуванням у відомчих закладах охорони здоров’я (МВС, МО, СБУ, Держприкордонслужба тощо).

Раніше ми розповідали, що медики збираються страйкувати, якщо їхніх вимог не буде виконано.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.