Догори
Дати відгук

«Сядуть усі»: юрист пояснює, чим загрожує куплена медична довідка

Причому і продавцеві, і покупцеві.

3 хв на прочитання25 Травня 2021, 09:34
«Сядуть усі»: юрист пояснює, чим загрожує куплена медична довідка «Сядуть усі»: юрист пояснює, чим загрожує куплена медична довідка
Поділитись:

В Україні доволі популярний бізнес торгівлі медичними довідками — купити можна фактично будь-яку довідку, треба лише «знати місця». Але більшість людей, які купують довідки, не усвідомлюють ступенів ризику цієї операції.

Насамперед ризикують продавці «липових» довідок. Якщо правоохоронці доведуть вину лікаря у підробці документів, він понесе кримінальну відповідальність згідно з Кримінальним кодексом України (ККУ), пояснює Вікторія Валах, адвокат, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільноправових дисциплін ЕПФ ОНУ імені І. І. Мечникова, член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Комітету з сімейного права НААУ, член Європейської асоціації медичного права.

Дії зазначених осіб слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

Законодавством наразі передбачено покарання за виготовлення, збут таких документів: від штрафу, який може сягати 17 тис. грн, і до п’яти років позбавлення волі.

Під офіційним документом у цій статті та ст. 357 і 366 ККУ слід розуміти документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища чи факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, або може бути використана як документи.

Але Вікторія Валах наголошує: правопорушниками є не тільки ті, хто виготовляє та продає такі підроблені довідки, а й замовники цих документів. Під статтю 358 Кримінального кодексу України підпадають дії обох сторін схеми.

Тобто якщо громадянин використовує підроблені довідки чи сертифікати, то санкція передбачає покарання: від штрафу в розмірі до 850 гривень і до обмеження волі на строк до двох років, пояснює юрист.

Відомо, що багато українців воліють купувати фальшиві довідки через інтернет. Таких оголошень не бракує.

До таких ділків може застосовуватися ще одна стаття. Вікторія Валах пояснює: у разі кваліфікації дій зловмисників як шахрайство (наприклад, якщо клієнт замовив та оплатив документ через інтернет-ресурс, а свого товару так і не отримав), відповідальність за ці дії ще й передбачена статтею 190 Кримінального кодексу України. Передбачене покарання — від 34 тис. грн штрафу до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Проте не кожен випадок купівлі довідки «коштує» однаково з погляду закону.

«Оскільки законом передбачено кримінальну відповідальність і покарання за фальсифікацію документів, посадова особа, яка виявила його, зобов'язана написати заяву у поліцію. Звичайно, не завжди вирішують піти таким шляхом. Нерідко дають порушнику можливість виправити ситуацію. Наприклад, якщо зловили з підробкою в інституті, коли студент прикривався довідкою, щоб виправдатися за прогули, то навряд чи діяння можна вважати суспільно небезпечними. Тому, за малозначністю, справу зазвичай не порушують. Зовсім інший випадок, якщо медична довідка відіграє важливу роль. Наприклад, якщо вона виявлена ​​в ході судового розгляду, або у судді виникла підозра в її справжності. У такому випадку призначається експертиза», — пояснила Вікторія Валах у своєму коментарі GreenPost.

Юрист повторює: отримувати медичні довідки треба тільки в закладі охорони здоров’я та на підставі реальних даних про своє здоров’я.

Нагадаємо, ми розповідали, чи є медичною таємницею вакцинаційний статус народних депутатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.