Догори
Дати відгук

Дієтологи розповідають, як за допомогою дріжджів можна вилікувати запалення кишківника

Пробіотики на основі дріжджів можна застосовувати для лікування запальних захворювань кишківника.

3 хв на прочитання28 Липня 2021, 17:14
Кишківник Кишківник
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає, що багато захворювань, включаючи запальні захворювання кишківника (ЗЗК), так чи інакше пов’язані з мікробним балансом або його порушенням.

У повідомленні йдеться про те, що результати сучасних досліджень дають змогу припустити, що відновлення порушеного балансу може допомогти лікувати подібні захворювання. Для підтримання здоров’я на рівні травної системи використовуються різні пробіотики — живі дріжджі або бактерії. Однак для лікування складних захворювань, таких як ЗЗК, пробіотик має виконувати певні функції, включаючи здатність зменшувати або припиняти запалення, усувати результати пошкодження та відновлювати кишковий мікробіом.

Враховуючи всі ці потреби, дослідники з Brigham and Women's Hospital розробили «дизайнерський» пробіотик спеціально модифіковані дріжджі, здатні сформувати низку корисних змін, орієнтованих на лікування ЗЗК.

«Ми взяли дріжджі — саме ті дріжджі, які використовують для виготовлення пива — і забезпечили їх здатністю реагувати на запалення, виділяючи протизапальні молекули. Ми називаємо цю нову платформу «Y-ботами» (дріжджовими роботами) та бачимо тут потенціал для розробки терапевтичних стратегій, орієнтованих на лікування запальних уражень тканин кишківника», — розповідає Франциско Кінтана, доктор філософії, автор-дослідник в Ен Ромні Центр неврологічних захворювань, Brigham and Women's Hospital.

Попередні дослідження, проведені в лабораторії Кінтани, дали змогу висвітлити зв'язок між кишківником і захворюваннями, що вражають головний мозок, запропонувавши потенційні можливості застосування модифікованих пробіотиків за межами ЗЗК.

Кінтана та його колеги розробили власний пробіотик за допомогою Saccharomyces cerevisiae, виду дріжджів, що використовується у виноробстві, хлібопеченні та пивоварінні. Застосовуючи технологію редагування генів CRISPR/Cas9, дослідники ввели генетичні елементи, здатні «відчувати» запалення та реагувати на нього, виділяючи фермент, який може знешкодити ключову молекулу, якщо вона бере участь у запаленні.

Створені дріжджі можуть виділяти різні рівні ферменту залежно від інтенсивності запального сигналу в певному місці кишківника. Це означає, що пробіотик може мати локальну реакцію на запалення. У мишей модифіковані дріжджі успішно пригнічували запалення на рівні кишківника, зменшували фіброз і відновлювали порушений мікробіом кишківника.

Щоб створити цю нову терапевтичну платформу для боротьби із ЗЗК та іншими захворюваннями у людей, Кінтані та колегам доведеться провести ще низку досліджень щодо вивчення безпеки. Вони також планують удосконалити та протестувати модифіковані дріжджі, щоб дізнатись, чи зможуть вони прискорити відновлення тканин. Крім ЗЗК, команда планує дослідити можливість використання розроблених пробіотиків для лікування частого побічного ефекту імунотерапії раку у вигляді коліту.

Також ми писали, чому «печінка не може боліти»: ендокринолог розповідає, як запобігти проблемам із ШКТ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.