Догори
Дати відгук

Напій з чаю, що в рази перевершує стартовий інгредієнт за користю

21 лютого в Україні і світі відзначають Всесвітній день комбучі.

3 хв на прочитання21 Лютого 2025, 09:40
Фото: чайний гриб або комбуча / Вікіпедія Фото: чайний гриб або комбуча / Вікіпедія
Поділитись:

Комбуча або чайний гриб – напій, отриманий внаслідок ферментації солодкого чорного чаю симбіотичною колонією бактерій і дріжджів. Він поступово здобуває прихильність шанувальників здорового способу життя завдяки низці позитивних ефектів. Зокрема, покращує травлення і додає енергії. А нове дослідження показало, що комбуча ладна дати тілу позитивний метаболічний поштовх. Напій чинить позитивний вплив на ліпідний обмін в організмі. Про це пише видання PLOS Genetics.

21 лютого в Україні і світі відзначають Всесвітній день комбучі. Це глобальна подія, присвячена вшануванню давньої спадщини та культурного значення комбучі — ферментованого чаю, відомого своїми корисними властивостями та унікальним смаком.

Комбуча відома своїми потенційними перевагами для здоров’я, включно зі здатністю знижувати кров’яний тиск, запобігати раку і захищати від метаболічних захворювань. Вважається, що ці переваги зумовлені наявністю в напої пробіотичних мікробів.

Чим корисна комбуча?

У новому дослідженні вчені вивчили вплив мікробів чаю комбуча на метаболізм та ліпідний обмін, використовуючи мікроскопічного круглого черв’яка C. elegans. Дослідження показало, що дріжджі та бактерії з чаю комбуча колонізували кишківник черв’яків, викликаючи метаболічні зміни, що нагадують голодування.

Ці пробіотичні мікроби змінили експресію генів, які беруть участь у жировому обміні, що призвело до збільшення кількості білків, відповідальних за розщеплення жирів, і зменшення кількості білків, які беруть участь у синтезі тригліцеридів — найпоширеніших в організмі видів жиру. За словами дослідників, це метаболічне зрушення призвело до зменшення накопичення жиру в організмі черв’яків.

Доцент кафедри клітинної біології та фізіології Університету Північної Кароліни Роб Дауен зізнався, що він був “дуже здивований”, виявивши, що пробіотичні мікроби в комбучі можуть колонізувати кишківник черв’яків та стимулювати метаболічну відповідь, схожу на голодування, хоча у тварин не було виявлено жодних дефектів у засвоєнні поживних речовин в кишківнику.

Фото: ілюстративне

Це дає змогу припустити, що мікробні метаболіти, що виробляються в процесі ферментації, можуть формувати метаболічні шляхи в організмі. Результати мають бути підтверджені на модельних системах ссавців, щоб отримати додаткову інформацію про те, як вживання комбучі впливає на фізіологію людини.

Та як і будь-який інший харчовий продукт, комбуча має певні застереження до споживання.

Кому надмірне захоплення комбучею може зашкодити?

Алергічні реакції. Якщо ви схильні до алергій, особливо на продукти з ферментацією, слід бути обережними під час споживання комбучі.

Людям з діабетом слід обмежити споживання або проконсультуватися з лікарем перед вживанням.

Обережно вживати комбучу варто тим людям, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту, розлади нервової системи, проблеми із зубами та вагітним. Чайний гриб активно стимулює жовчовідтік. Тому він корисний і рекомендований людям зі здоровим ЖКТ, і категорично не рекомендується людям з камінням у жовчному міхурі та тим, кому його вже вирізали.

Грибний чайний напій має високу кислотність і зазвичай містить цукор, що не найкращим чином позначається на здоров’ї зубів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.