Догори
Дати відгук

3D-окуляри під час пологів: наскільки це корисно та безпечно

Використання цієї технології має чимало «за» та «проти».

7 хв на прочитання10 Грудня 2021, 16:11
3D-окуляри 3D-окуляри
Поділитись:

Нещодавно в державних пологових будинках столиці з’явилась опція використання роділлею 3D-окулярів. Перенесення у віртуальну реальність покликане допомогти зменшити стрес і біль під час пологів. Зазвичай роділлі обирають такі пологи як альтернативу медикаментозному знеболенню. 3D-окуляри дають змогу розслабитися за допомогою музики, картинки та заспокійливого голосу, який підказує, як правильно дихати.

Однак чи варто намагатися перекласти на нову технологію частину своєї «роботи» у пологах і до яких наслідків це може призвести? GreenPost попросив розповісти про плюси та мінуси віртуальних пологів Світлану Дем’янову-Пономаренко, співзасновницю соціального проекту «Диво в серці» та контактну особу в Україні від міжнародної організації «Положництво Сьогодні» (Midwifery Today, Inc.).

Активістка розповідає, що вже у 2016 році в госпіталях США лікарі пропонували жінкам спробувати VR-гарнітуру під час пологів, щоби скоротити больові відчуття, знизити тривожність та/або уникнути епідуральної анестезії та медикалізації пологів. VR-гарнітура застосовувалася у переймовому періоді, а на потугах знімалася.

Світлана Дем’янова-Пономаренко вивчила дев’ять рандомізованих контрольованих досліджень (2016–2020 рр.: США, Мексика, Іран, Нідерланди, Італія, Індонезія), представлених у біомедичному журналі BMC, а також декілька інтерв'ю у виданнях The Guardian і CNN. У дослідженнях деякі VR-гарнітури були бездротово під'єднані до смартфону, а деякі — до персонального комп'ютера або DVD-плеєра. Світлана говорить, що вибірка становить 25–90 вагітних і роділь у кожному дослідженні, тож зробити деякі проміжні висновки вже можна.

Більшість досліджень показали, що використання VR-технології (симулятивної реальності) позитивно впливає на вагітних і роділь у таких випадках:

  • більшість вагітних жінок вважають фізичну підготовку до пологів нудною або надто трудомісткою — VR-технологія допомагає під час вагітності займатися тренуваннями у зручний час удома (фізичні вправи під час вагітності можуть допомогти контролювати гестаційний діабет, знизити частоту операцій кесарського розтину та забезпечити гарний набір ваги плоду та матері);
  • за допомогою гри-симулятора відбувається гарна підготовка до пологів під час вагітності: показ благополучного процесу всіх фаз пологів або фаз планового кесарського розтину (зниження страху та тривожності у вагітної/роділлі);
  • відволікання уваги жінки під час пологів від навколишнього світу (розмови медперсоналу, зовнішні шуми) з гарними картинами природи та заспокійливою музикою — зниження стресу;
  • відвернення уваги породіллі під час зашивання промежини після епізіотомії чи природних розривів промежини — зниження болю.

Однак Світлана Дем’янова-Пономаренко наголошує: є й зворотний бік використання VR-інструменту у вагітності та пологах.

Наприклад, у деяких жінок під час вагітності симуляція процесу пологів чи процесу планового кесаревого розтину може спричинити зворотну реакцію — не заспокоєння, а підвищення тривожності, програмні м'язові реакції. Хоча поки що лише одне рандомізоване контрольоване дослідження із 97 учасницями показало, що використання VR не зменшувало занепокоєння, яке матері відчували перед тим, як їм було оголошено, що необхідно зробити кесарський розтин.

Також під час переймового та потужного періоду програмний голос із VR-гарнітури дає вказівки роділлі, на що звернути увагу (віртуальні птахи, дихати саме таким чином, тужитися тощо) — жінка, яка народжує, перестає відчувати та бути головною героїнею своїх пологів, нею керує програмний голос (плюс голос реального лікаря та/або акушерки у пологовій палаті, які також, хоч і важко, але чутні). Це може призводити до незадоволеності жінки пологами, медикалізації пологів та післяпологового періоду, небажання знову мати дітей.

Окрім того, фокус відволікання від лікарняної обстановки та навколишнього світу перекладається не на власні відчуття роділлі та не на контакт зі своєю дитиною і тілом, а на симулятивні об'єкти —  жінка, яка народжує, також стає не суб'єктом, а об'єктом у своїх пологах. Це може пролонгувати та ускладнювати пологи, вести до кесарського розтину та медикалізованих пологів.

«Ніхто не відчуває своє тіло та тіло дитини так добре, як сама жінка, яка народжує!» — підкреслює Світлана Дем’янова-Пономаренко.

Деякі люди, які використовують гарнітури VR, скаржаться на запаморочення та нудоту. Реалістичні змодельовані рухи можуть вплинути на сприйняття людиною часу та простору, викликати стомлюваність, нудоту чи млявість. Фактично дослідження Центру нейрофізики ім. Кека при Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі показало негативні побічні ефекти VR у лабораторних щурів, зокрема «кібербезпеку» й аномальні патерни активності в мозку щурів. Науковці також зазначили, що 60 % нейронів щурів просто відключаються серед віртуальної реальності.

Також слід враховувати, що VR-гарнітури зазвичай виглядають як коробки (бокси), які поміщаються на голову та містять деякі деталі, наприклад, екран та навушники. В гарнітурах, підключених до смартфону, телефон розміщується в коробці, щоб дивитися VR-відео. Отже, ці гарнітури можуть важити більше, ніж звичайні окуляри віртуальної реальності (408 г!). Дослідження показало, що важка гарнітура збільшує дискомфорт користувача. Ба більше, така гарнітура, безумовно, обмежує рух і зміну позицій роділлі (прив'язує її до ліжка, наприклад), що обов'язково впливає на процес і результат пологів.

Не варто також забувати про радіаційне випромінювання. Гарнітури VR працюють разом із мобільними телефонами і можуть підключатися до Wi-Fi бездротовою мережею — це означає, що вони теж випромінюють радіацію (шкідливе електромагнітне випромінювання) і можуть становити довгостроковий ризик для здоров'я.

Крім того, VR-гарнітури напружують очі для фокусування на піксельному екрані, в якому використовується єдиний заломлювальний оптичний елемент. Гарнітури зазвичай не вирішують оптичні проблеми із пристроями, близькими до ока, і вони швидко стають незручними за декілька хвилин. У людей зазвичай поле зору 200°, включаючи 140° бінокулярного зору сприйняття глибини і 60° для периферійного зору. Сьогоднішні гарнітури мають кут огляду 35°, що дає змогу просто «дивитися» контент.

Отже, як завжди, «не все те золото, що блищить» і не всяка інновація корисна та безпечна, робить висновок активістка.

«Щодо зниження страху, тривожності та болю у вагітність і пологах мені завжди згадується приклад, наведений всесвітньо відомим акушером-гінекологом, науковцем-гуманістом Мішелем Оденом:

порівняйте відчуття домогосподарки, яка випадково поранила палець, і відчуття боксера, який ретельно готувався до того, щоб вийти на ринг. Для домогосподарки це раптовий, небажаний біль, який приведе невідомо до яких наслідків, і його слід негайно усунути, а для боксера — це неминучий щабель, що веде його до перемоги, до досягнення свого результату, це зносний біль і етап.

Вагітність, пологи, післяпологовий період — це важливі, відповідальні, вражаючі та прекрасні віхи в житті жінки, в яких настрій, підготовка, біль, що переноситься, і концентрація ведуть до ініціації Жінки в Материнство! Тому слід враховувати, що всі інструменти, препарати, дії та технології, які ми впроваджуємо у пологи, мають свої наслідки. Всі вони є тією чи іншою мірою втручаннями у відточений, мудрий процес народження дітей», — говорить Світлана Дем’янова-Пономаренко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.