Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Забруднене повітря стало причиною появи унікальних сріблястих хмар

Забруднене повітря стало причиною появи унікальних сріблястих хмар

1:57
Поділитись:

Сріблясті хмари насторожили вчених

Влітку вчені особливо уважно спостерігають за небом. Так, науковці звертають увагу на такому рідкісному явищі як  сріблясті хмари.  Свою назву це  хмари отримали через ефект мерехтіння в сутінковому небі.

Проте, як пише  popmech,  незважаючи на свою красу, ці хмари можуть бути тривожним дзвіночком.

Сріблясті хмари формуються в мезосфері - розрідженій верхній атмосфері з невеликою кількістю вологи і низькими температурами на середній висоті 82 кілометри. Природа цього явища до кінця не вивчена, проте учені припускають, що хмари формуються за рахунок мізерної водяної пари, яка замерзає, створюючи кристали. Оскільки мезосфера найбільш холодна влітку, такі хмари спостерігаються саме в цей сезон.

"Велика частина вологи, необхідної для утворення хмар, надходить з метану - парникового газу, - який виробляє водяну пару, коли він руйнується в верхніх шарах атмосфери. І в міру того, як забруднення метаном збільшувалося, сріблясті хмари ставали все більш яскравими, а головне помітними в нових місцях", -  ідеться у повідомленні.

Вперше про сріблясті хмари повідомляється в 1885 році, і відразу ж вчені заговорили про те, що вони могли з'явитися через кліматичні зміни.

Зараз фахівці знову розглядають цю можливу причину, так як протягом багатьох років ці хмари зустрічалися в основному тільки в полярних районах. І ось  останнім часом вони  зустрічаються набагато далі, і виглядають набагато яскравіше. Наразі сріблясті хмари вивчаються вченими, як із Землі, так і з космосу.

Відомо, англійці створили будинок, який вміє збирати і фільтрувати дощову воду.