Догори
Дати відгук

Якщо роботодавець вимагає ПЛР-тест: роз’яснення Мін’юсту

Трапляються випадки, коли така вимога є законною, але вони нечисленні.

4 хв на прочитання26 Жовтня 2021, 11:02
ПЛР-тест ПЛР-тест
Поділитись:

Деякі роботодавці вимагають від працівників, які повертаються з відпустки чи виходять із лікарняного, довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під загрозою недопуску на роботу та подальшого звільнення. Чи правомірні такі вимоги роботодавців? Роз’яснює Мін’юст.

Чи законно вимагати у працівника здати ПЛР-тест

Відповідно до ст. 2 Кодексу законів про працю України працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Отже, якщо для влаштування на роботу ви підписували трудовий чи колективний договір, де зазначені вимоги щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестування після відпустки, лікарняного або за іншою вимогою роботодавця, невиконання цієї вимоги буде трактуватися як порушення умов трудового чи колективного договору. Якщо ж ці вимоги не передбачені договором, а вас відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту — це порушення законодавства.

Хто має обов’язково проходити тестування

Враховуючи ситуацію, яка склалася в Україні щодо випадків захворювання на коронавірусну хворобу, слід звернути увагу, що згідно зі ст. 35 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» для здійснення епідеміологічного пошуку випадків зараження COVID-19, а також ефективного виявлення осіб, які мали контакт з особами, хворими на COVID-19, проводиться обов’язкове тестування:

  • осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби;
  • осіб, які мали встановлений контакт з особою, хворою на коронавірусну хворобу.

Регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірус, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби, зокрема працівників Нацполіції та Нацгвардії, — незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на COVID-19.

Відповідно до пункту 4 Стандарту 1 Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом МОЗ № 722 від 28 березня 2020 р., лабораторне обстеження на РНК SARS-CoV-2 рекомендовано проводити всім особам з ознаками ТГРС (тяжкий гострий респіраторний синдром) та/або інших ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція).

Тобто проходження ПЛР-тесту обов’язкове для осіб з ознаками коронавірусної хвороби та які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу, а також рекомендовано особам з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС. Отже, якщо ви вийшли з відпустки, лікарняного тощо та не належите до зазначених осіб, то проходження тесту не є обов’язковим.

ПЛР-тест за чий рахунок?

Для уникнення непорозумінь із власником або уповноваженим ним органам рекомендуємо вам надати довідку від сімейного лікаря щодо відсутності у вас захворювання. Якщо роботодавець не зважає на вашу довідку та наполягає зробити ПЛР-тест, своєю чергою ви можете подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надати вам письмове повідомлення щодо вашого обов’язку надання роботодавцю довідки про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо, на робоче місця. Це письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду та доказом порушення ваших трудових і громадянських прав. 

Мін’юст наголошує, що відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України, ст. 17 Закону України «Про охорону праці», п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою Кабміну № 559 від 23 травня 2001 року проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекційних хвороб, здійснюється за рахунок роботодавця. 

Таким чином, у разі необхідності та наполегливості роботодавця слід звернути увагу, що проходження ПЛР-тесту має відбувається за рахунок роботодавця. 

Також ми розповідали, що у Львові судитимуть групу осіб за виготовлення підроблених негативних ПЛР-тестів: юрист говорить, що з погляду закону складу злочину нема.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання16 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання57 хвилин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання5 годин тому