Догори
Дати відгук

Як захистити дитину від кліщів на природі

Аерозольними препаратами не можна обробляти дітей, молодших за 5 років.

3 хв на прочитання09 Липня 2021, 23:50
Як захистити дитину від кліщів на природі Як захистити дитину від кліщів на природі
Поділитись:

Ці тварини небезпечні тим, що вони є переносниками багатьох вірусних і бактеріальних інфекцій. Кліщі, що трапляються в Україні, найчастіше стають причиною хвороби Лайма (кліщовий бореліоз) та кліщового енцефаліту.

Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона рухається, торкаючись гілок дерев, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву.

Як вберегти дитину від укусу кліща?

1. Головна порада для любителів лісового відпочинку — не допустити потрапляння кліща на шкіру.

Для цього варто одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Навіть якщо кліщ заповз — його буде легко помітити. Добре, якщо одяг дитини буде застібатися на блискавку, а не на липучки, ґудзики або кнопки. Штани одягати краще спортивні, не рекомендуються джинси, бриджі та, тим більше, шорти.

На ноги малюкам варто одягати закрите взуття з високою халявою.

Обов’язковим є головний убір у вигляді кепки, капюшона або косинки.

Кліщі добре відчувають запах людей і тварин. Тому збити їх «зі сліду» можуть спеціальні аерозольні препарати, які виготовляються і для дітей, і для дорослих.

Пам’ятайте: аерозольними препаратами не можна обробляти дітей, молодших за 5 років. Є особливо сильні засоби, які можна наносити тільки на одяг.

Якщо ваша дитина їде на візку або велосипеді, не забудьте обробити засобом захисту і цей транспорт.

2. Якщо влаштовуєтесь на природі на тривалий час — звільніть від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів, нічного сну, бо кліщі саме там полюбляють влаштовувати «засідки».

3. Під час перебування в лісі чи парку — проводьте регулярні (раз на дві години) огляди шкірних покривів та одягу.

Кліщі можуть бути дуже маленьких розмірів, тому слід бути дуже уважним.
Пам’ятайте, що самого укусу можна не відчути, так як кліщ впорскує під шкіру речовину, що притуплює біль.
Знайдених на одязі кліщів потрібно спалювати.

4. Після прогулянки так само перевірте, чи не принесли з собою небажаних «гостей» додому. Особливо уважно огляньте такі частини свого тіла і тіла дитини:

- під пахвами;
- у вухах та біля вух,
- на шиї;
- усередині пупка;
- на згинах колін і ліктів;
- у волоссі і біля нього;
- у паху;
- навколо талії.

Те саме стосується й домашніх улюбленців. Після прогулянки в першу чергу перевірте лапи, живіт та морду. Якщо ж після укусу пес ослаб, погано їсть, а білки очей пожовтіли, терміново зверніться до ветеринара, адже кліщі переносять багато небезпечних захворювань для домашніх улюбленців.

5. Вдома варто одразу уважно обстежити одяг та інші предмети, які були з вами на вулиці — разом з ними кліщ може потрапити в будинок. Спеціалісти радять прийняти душ одразу після того, як були на відкритому повітрі.

Душ протягом найближчих двох годин знижує ризик укусу кліща. Пам’ятайте, що кліщ присмоктується до тіла протягом приблизно двох годин від моменту потрапляння на нього. Він буде шукати місце, де шкіра ніжна й тонка. Тому в людини є реальна можливість виявити його раніше, ніж він вкусить.
Крім того, лікарі рекомендують зробити дитині спеціальне щеплення від кліщового енцефаліту. Воно дозволить захистити малюка від кліщів на довгий проміжок часу. Найкраще вакцинацію провести в осінньо-зимовий період, оскільки щеплення має бути зроблене не пізніше, ніж за 3 тижні до виїзду в ліс.
 

До слова, дієтолог назвала доступні продукти, які захищають нирки від токсинів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.